Syge donorbørn ladt i stikken

Helt frem til oktober 2012 har sædbanker ikke været juridisk forpligtet til at begrænse antallet af børn pr. sæddonor. En syg donor blev brugt til 64 graviditeter i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Camilla er donorbarn og kender ikke sin biologiske far. Men ved årsskiftet fik den 18-årige pige ved en række tilfældigheder besked på, at hun har arvet hans sjældne og alvorlige sygdom, der i yderste konsekvens giver risiko for knogleskørhed, synsforstyrrelser og kræft.

Camillas donorfar, af sædbanken Cryos kendt som »donor 45«, er ophav til 64 graviditeter i Danmark. Men en hullet lovgivning er skyld i, at sædbanken uden at pådrage sig et juridisk ansvar kunne bruge den samme donor til så stort et antal graviditeter.

Langtfra alle donorbørn er blevet opsporet, og det skræmmer Camilla: »Jeg synes, det er uhyggeligt. Jeg tænker meget på dem, som ikke ved det derude.«

Camilla er blot én ud af en generation på tusindvis af donorbørn, som ikke kan spores via de officielle kanaler. Først i 2007 gjorde man op med den fuldstændige anonymitet og forpligtede sædbanker til at sikre en sporbarhed i tilfælde af sygdomme. Og først i 2012 fik sædbankerne et juridisk medansvar for at sikre, at en donor ikke blev brugt til flere graviditeter end hensigten i loven.

Loven var hullet, erkender Sundhedsstyrelsen. Og selv om sædbanken i den konkrete sag ikke har brudt loven, så kritiserer enhedschef i Sundhedsstyrelsen Anne-Marie Vangsted, sædbanken. »64 graviditeter er ikke inden for det tilstræbte område på 25. Det er mange, når uheldet er ude,« siger hun.

At Camillas donorfar bliver syg er ikke et enestående eksempel. I fremtiden vil vi se langt flere sygdomstilfælde hos donorerne, fortæller Anne-Marie Gerdes, der er professor og klinikchef ved genetisk Rådgivning på Rigshospitalet.

»I takt med, at de engang så unge og raske sæddonorer bliver ældre, og vi bliver bedre til at diagnosticere flere sygdomme, vil vi se flere af de her tilfælde, hvor vi skal ud i et sporarbejde,« siger hun.

Sædbanken Cryos skriver i en mail, at de er berørte af sagen, og at de efter bedste evne har forsøgt at opspore familierne.