Syge amerikanere spiste 76 milliarder piller med berygtet medicin: Tusinder er døde

Avis afslører det enorme salg og forbrug i USA af smertestillende piller med oxycodone og hydrocodone. Præparaterne bruges også i Danmark.

Konsekvensen af den amerikanske opioid-epidemi. To af epidemiens skraldemænd, Tyler Lucus og Tyler Cox, bevæbnede og iklædt beskyttelsesdragter, undersøger et junkie-hus, inden de begynder at afgifte det. Epidemien har kostet tusindvis af liv i USA, og det viser sig nu, at der i USA på få blev solgt 76 milliarder piller med den pågældende medicin - som også er udbredt i Danmark.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

76 milliarder.

Så mange piller, der indeholdt en kontroversiel smertestillende medicin oxycodone og hydrocodone, blev der over en kortere årrække solgt til syge i USA, hvor de anklages for at have trukket et spor af død og ødelæggelse efter sig i, hvad der har udviklet sig til en veritabel opioid-epidemi.

Det er avisen Washington Post, der har fået adgang til oplysninger fra en database hos den amerikanske politienhed mod narkokriminalitet DEA, som er i stand til at spore, hvor mange piller der er distribueret og solgt i hver eneste by i landet.

På syv år steg den årlige produktion og salget fra 8,4 milliarder i 2006 til 12,6 milliarder i 2012, og alene i denne periode vurderes opioid-epidemien at have kostet cirka 100.000 dødsfald i USA, oplyser avisen.

Alt i alt skønnes cirka 300.000 amerikanere at være døde af en opioid-overdosis fra 2000 og frem til i dag, hvilket har fået præsident Trump til at erklære en national nødsituation for folkesundheden, som kræver omfattende handling.

I USA har pillerne således for mange været indgangen til en social deroute, hvor de startede med at få det mod smerter efter f.eks. en operation eller forskellige sygdomme og udviklede en voldsom afhængighed, der efterfølgende førte dem over i et misbrug af heroin og andre illegale stoffer.

Ifølge Washington Post står seks selskaber bag distributionen af 75 procent af pillerne med McKesson Corp. som den største aktør med en markedsandel på 18,4 procent.

Flere af selskaberne er i øjeblikket trukket i retten af myndighederne i cirka 2.000 byer og amter i USA, som anklager dem for at have »konspireret« om at oversvømme nationen med opioider.

Firmaerne mener til gengæld, at problemerne skyldes læger og apoteker, som har udskrevet og solgt alt for store mængder af præparaterne til misbrugere.

Det har også vist sig, at præparaterne er forholdsvis udbredte i Danmark.

Berlingske kunne for nylig fortælle, at oxycodon eller oxycontin, som er depot-udgaven, gives til patienter på hospitaler og hos praktiserende læger i Region Hovedstaden, selv om de vurderes at have et stort »misbrugspotentiale«.

Oplysningen fremgik af en orientering fra regionen, hvor brugen af den pågældende medicin gav anledning til bekymring blandt politikere og fagfolk på kommunale behandlingsinstitutioner, som presser på for et indgreb mod forbruget af oxycontin/oxycodon.