Sygdom udløst af arbejdet koster milliarder

Langtidssygemeldinger på grund af belastninger i arbejdsmiljøet koster hvert år samfundet 15 milliarder kroner, viser et nyt notat fra LO.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langvarige sygemeldinger, der skyldes belastninger i arbejdsmiljøet, koster hvert år samfundet 15 milliarder kroner. Det viser et nyt notat fra LO, der bygger på statistiske analyser foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Det skriver Ugebrevet A4.

Når danske lønmodtageres sygemeldinger strækker sig over mere end tre uger, skyldes det i over en tredjedel af tilfældene belastninger i arbejdsmiljøet. Og samfundet kunne spare mindst 15 milliarder kroner årligt ved helt at gøre op med det langvarige sygefravær, som skyldes faktorer i arbejdsmiljøet.

De 15 milliarder kroner er udregnet som summen af løn for arbejdstimer, der ikke præsteres under sygdommen.

Det er langt overvejende de lønmodtagergrupper, som LO repræsenterer, der må langtidssygemelde sig på grund af arbejdsmiljøet. Og LO-næstformand Lizette Risgaard mener, at tallene er en klar understregning af, at indsatsen for et bedre arbejdsmiljø skal styrkes hurtigst muligt.

»Vores dårlige arbejdsmiljø er dyrt og belaster samfundsøkonomien med et tocifret milliardbeløb årligt. Det er penge, vi kunne spare gennem en opprioriteret arbejdsmiljøindsats, og som oven i købet ville give øget produktivitet og effektivitet,« påpeger Lizette Risgaard over for Ugebrevet A4.

BNB