Sygdom og overgreb plager beboere på sociale væresteder

Ti års forsøg på at forbedre sundhedstilstanden hos beboere på forsorgshjem og herberger har ikke hjulpet.

Beboere på forsorgshjem, herberger og andre sociale botilbud har et væsentligt ringere helbred end den øvrige befolkning, viser en ny undersøgelse. Scanpix/Linda Kastrup/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det står skidt til med det fysiske og psykiske helbred hos beboere på landets herberger, forsorgshjem og andre sociale botilbud.

En ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at mere end 60 procent af socialt udsatte er plaget af langvarig sygdom.

Det er næsten dobbelt så mange sammenlignet med den øvrige befolkning.

Desuden har 40 procent på et tidspunkt forsøgt selvmord, ligesom 16 procent har været udsat for voldtægtsforsøg eller andre seksuelle overgreb.

»Undersøgelsen bekræfter, at der er en markant social slagside i danskernes sundhedstilstand,« siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, i en pressemeddelelse.

»Det er noget, der skal tages meget alvorligt, og der ligger en stor opgave i at få gjort sundhedsvæsenet mere tilgængeligt for socialt udsatte borgere,« siger han.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1300 brugere af herberger, forsorgshjem, væresteder, varmestuer og andre sociale tilbud.

Der blev lavet tilsvarende undersøgelser tilbage i både 2007 og 2012.

Men konklusionen er, at situationen ikke er blevet forbedret.

»I de sidste ti år er der ikke sket nogen mærkbar forbedring i socialt udsattes sundhedstilstand og trivsel.«

»De mange vellykkede udviklingsprojekter og forsøg på sundheds- og socialområdet er ikke nok. Der er behov for at gøre de gode erfaringer landsdækkende,« siger Jann Sjursen.

Undersøgelsens resultat ærgrer Joy Mogensen (S), der er formand for socialudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Roskilde Kommune.

Det kalder på, at kommunerne og regionerne samarbejder bedre om de socialt udsatte, mener hun.

»Jeg tror, vi skal have et langt bedre samarbejde mellem kommuner og regioner,« siger Joy Mogensen til dr.dk.

»Det er jo regionerne, der har langt de største sundhedstilbud, og det er kommunerne, der har hele det forebyggende og det sociale i forhold til at hjælpe med hjemløshed og misbrugsproblemer og andet,« siger hun.

/ritzau/