Syg slagteriarbejder bor med 65 andre polakker på en gård: »Jeg vil bare gerne tilbage til arbejdet«

En polsk mand er blandt de smittede slagteriarbejdere fra Danish Crown i Ringsted, som oplever en markant stigning i smittetilfælde.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Kamil Mroczek er en af de smittede slagteriarbejdere fra Danish Crown i Ringsted. Sammen med otte andre smittede polakker bor han nu ved en gammel landbrugsskole uden for Ringsted, hvor der bor knap 65 polakker i alt fordelt i små lejligheder. Det skriver Fagbladet 3F.

De fleste lejligheder har eget toilet og køkken, fortæller den ansatte til Fagbladet 3F, men de er ofte i kontakt med hinanden, og det er for ham at se formentlig årsagen til, at så mange er blevet syge.

Danish Crown-slagteriet i Ringsted. En polsk ansat er smittet, og det samme er otte andre polske ansatte, som han bor tæt sammen med, fortæller han til Fagbladet 3F. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

»Det er hårdt at være syg. Men jeg vil bare gerne tilbage til arbejdet,« siger Kamil Mroczek til fagbladet.

Ringsted har set en markant stigning i antallet af smittede, som Bente Møller, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, mener er meget alvorlig. Til TV 2 News siger hun imidlertid, at hun mener, at situationen er under kontrol.

I Ringsted er mindst 79 ansatte på Danish Crown-slagteriet i byen smittet, og det har sat kommunen i højt beredskab, og der åbnes nu et lokalt testcenter, som skal sikre, at kapaciteten forhøjes markant.

Per Laursen, produktionsdirektør i Danish Crown Pork

»Vi kan nærmest ikke gøre for meget i bestræbelserne på at bryde smittekæderne og forhindre virussen i at komme ind på vores arbejdspladser.«


Netværk af polakker

Ringsted Kommune er begyndt at sende smittede til andre kommuner for at opholde sig i karantæne. Der er indtil videre tale om fem-seks smittede, som er blevet rykket til Lejre, hvor de skal bo på vandrehjem, hoteller og feriecentre, fortæller borgmester Henrik Hvidesten (V) til Fagbladet 3F.

Pressechef i Danish Crown Jens Hansen fortæller 3F, at polakkernes netværk næsten udelukkende består af andre polakker, der er ansat hos slagteriet. De både bor sammen og kører til og fra arbejde sammen.

Mandag var yderligere 17 personer smittet på slagteriet. Den første blev konstateret positiv i slutningen af juli.

Efterfølgende har slagteriet indført temperaturmålinger for alle ansatte på Danish Crowns slagterier og fabrikker i Danmark. Hvis en ansat har en temperatur over 37,8 grader, når personen møder på arbejde, bliver vedkommende sendt hjem.

»Vi kan nærmest ikke gøre for meget i bestræbelserne på at bryde smittekæderne og forhindre virussen i at komme ind på vores arbejdspladser,« sagde Per Laursen, der er produktionsdirektør i Danish Crown Pork, mandag til Ritzau.