Syg sæddonor far til 43 børn

En bærer af den arvelige sygdom NF1 leverede sæd til 14 klinikker og er blevet far til 43 børn. Nordic Cryobank kendte til sygdommen, men reagerede først efter flere måneder.

Nedfrossen donorsæd. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN THUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

43 danske børn, der er undfanget ved kunstig befrugtning, er muligvis kan være blevet ramt af den genetiske sygdom neurofibromatosis type 1, selv om sædbanken Nordic Cryobank vidste, at deres biologiske far er bærer af sygdommen.

DR-programmet 21 Søndag kan i dag fortælle, at sædbanken i flere måneder undlod at fortælle sundhedsmyndighederne, at en af deres donorer var bærer af den arvelige sygdom, der også kendes som NF1.

Ifølge Sundhedsstyrelsens oplysninger er der lavet 43 børn på 14 forskellige danske klinikker med sæd fra donoren, der går under nummeret »7042«. Det er en meget alvorlig situation, lyder det fra styrelsen.

- Jeg tror ikke, at vi har haft fantasi til at forestille os, at det kunne forholde sig på den måde, Vi ved jo også, at der er undfanget børn i den periode, og det kunne vi jo have undgået, hvis sædbanken havde handlet korrekt og stoppet donor i tide, siger kontorchef Anne Marie Vangsted til 21 Søndag.

Mindst ni af de 43 børn har ifølge Sundhedsstyrelsen arvet sygdommen, som blandt andet kan give brune pletter på huden, knuder eller svulster i kroppens bindevæv, knudedannelse på synsnerven samt hovedpine og træthed.

Sædbanken Nordic Cryobank fik efter 21 Søndags oplysninger den første advarsel i juni 2009, hvor en fertilitetsklinik kontaktede sædbanken og fortalte, at et af donorens børn var født med NF1. Allerede der burde Nordic Cryobank have advaret de øvrige klinikker, fastslår Sundhedsstyrelsen, men reaktionen kom først efter et halvt år, og i den periode blev mindst to kvinder insemineret med donorens sæd. En af dem har i dag et sygt barn.

Direktøren for Nordisk Cryobank, Peter Bower, forklarer til 21 Søndag, at den sene reaktion skyldes, at sygdommen ifølge sædbankens læger ikke havde tilknytning til donoren.

- Det er jo noget, som vores hold af læger og vores genetiker har forholdt sig til - og de har ikke vurderet, at der har været en begrundet mistanke til donoren, siger direktøren.

Han understreger dog, at sædbanken har ændret procedure og fremover vil følge Sundhedsstyrelsens regler om straks at stoppe donoren ved den første mistanke om arvelig sygdom.

BNB