Sydtysk grøn kultpolitiker lammetæver Merkels CDU

Efter søndagens valg i Baden-Württemberg har den grønne ministerpræsident Winfried Kretschmann kørt Tysklands konservative parti ud på et sidespor.

Ministerpræsident Winfried Kretschmann og hans hustru Gerlinde glæder sig over den knusende sejr i Baden-Wuerttemberg, hvor partiet fik hver tredje stemme. Foto: Michaela Rehle/Reuters Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Egentlig havde Tysklands konservative regnet med, at regeringsmagten i Baden-Württemberg skulle tilbage på konservative hænder. At den kun var til låns. Ikke desto mindre endte søndagens delstatsvalg i den sydtyske delstat Baden-Württemberg med en knusende sejr til den grønne ministerpræsident Winfried Kretschmann og en brutal begmand til hans direkte modkandidat, Guido Wolf fra CDU.

»Baden-Württembergs vælgere har nok engang skrevet historie,« udtalte Winfried Kretschmann som reaktion på søndagens valgresultat.

Omtrent 34 pct. af vælgerne i Baden-Württemberg har stemt på De Grønne og har dermed for første gang gjort de Grønne til det største parti i en tysk delstat. Og har for første gang gjort CDU til delstatens næststørste parti. Noget tyder med andre ord på, at Angela Merkels CDU en gang for alle har mistet hjemmebanefordelen i det sædvanligvis konservative reservat i Tysklands sydvestlige hjørne.

Allerede i 2011 satte den fremadstormende grønne politiker med stålbørstehåret en stopper for 58 års uafbrudt CDU-monopol på regeringsmagten i den sydtyske delstat. Sammen med socialdemokraterne kuppede han regeringsmagten ved delstatsvalget foran næsen på CDU, der dengang befandt sig i en storm af folkelig modvilje efter upopulære planer om at ombygge banegården i Stuttgart. Byggeplanerne fik konservative vælgere til overvinde deres skepsis over for den katolske Kretschmann, der som ung var medlem af en kommunistisk studenterorganisation og derfor fik forbud mod at undervise gymnasieelever i biologi, kemi og etik.

Hønsestrik og vækstpolitik

I dag er Winfried Kretschmann blevet til symbolet på det borgerliggjorte Grønne, der har udskiftet hønsestrik og atommarcher med asylstramninger og vækstpolitik.

I slutningen af 1970erne var Kretschmann med til at stifte de Grønnes lokalafdeling i Baden-Württemberg. Senere tjente han under den grønne profil Joschka Fischer, da han var miljøminister i delstaten Hessen. Fischer var i øvrigt udenrigsminister 1998-2005, da SPD-formand Gerhard Schröder var forbundskansler.

Beder for Merkel

Kretschmann tilhører med andre ord den såkaldt »realistiske fløj« i det grønne parti, der i 1980erne blev født som en pacifistisk og miljøorienteret folkebevægelse med lige dele modvilje mod atomkraft og NATO-raketter. Han er tilmed ofte mere populær i konservative kredse end hos sine grønne partifæller i Berlin.

Under en afstemning i det tyske forbundsråd i 2014 stemte Kretschmann mod sine partifællers anbefaling for at tilføje Bosnien-Hercegovina, Makedonien og Serbien til den tyske liste over sikre oprindelseslande, hvortil uberettigede asylansøgere skal hjemsendes.

Til sine borgerlige vælgeres glæde har han vist sig at være en særdeles erhvervsvenlig ministerpræsident i den velbeslåede delstat, der huser en række af tysk industris største sværvægtere som bilfabrikkerne Porsche, Mercedes-Benz, såvel som førende tyske maskinproducenter. Og så er han endda troende katolik, hvilket betyder ikke så lidt for mange traditionelle CDU-vælgere. Under den nyligt overståede valgkamp vakte Kretschmann opsigt ved at tage Angela Merkels flygtningepolitik i forsvar.

»Hun råder over den nødvendige erfaring som krisebestyrer. Hvilken af hendes kolleger i EU skulle kunne holde Europa sammen, hvis hun blev væltet? Ingen kommer til syne i miles omkreds. Derfor beder jeg hver dag for, at kansleren forbliver sund,« sagde Kretschmann i slutningen af januar i et opsigtsvækkende interview med avisen Tagesspiegel.

Sejren til Kretschmann rejser en række prekære taktiske spørgsmål i Berlin, hvor Angela Merkel fremover kan spekulere i fornuften i at bytte den socialdemokratiske regeringspartner ud med de Grønne. I første omgang står Kretschmann dog over for vanskelige regeringsforhandlinger derhjemme. Et dårligt valgresultat til regeringspartneren i SPD nødvendiggør nye alliancer. Måske endda en generalprøve på et konservativt-grønt regeringssamarbejde.