Sydkoreansk dressurrytter beskyldes for eksamensfusk

Sydkorea anklager danskfængslet kvinde for at snyde sig til eksamen og for medvirken til afpresning.

Arkivfoto: En sydkoreansk kvinde, der er fængslet i Danmark, anklages ikke bare for medvirken til omfattende økonomisk svindel. Kvinden ved navn Chung Yoo-ra beskyldes også for at have snydt sig til en eksamen på et anerkendt universitet i Sydkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI

En sydkoreansk kvinde, der er fængslet i Danmark, anklages ikke bare for medvirken til omfattende økonomisk svindel.

Kvinden ved navn Chung Yoo-ra beskyldes også for at have snydt sig til en eksamen på et anerkendt universitet i Sydkorea.

Det fremgår af anklagen mod den 20-årige kvinde, som blev anholdt i Aalborg-forstaden Gug 1. januar.

Rigsadvokaten har besluttet, at kvinden skal udleveres til retsforfølgelse i sit hjemland. Den beslutning har kvinden indbragt for Retten i Aalborg, som nu behandler sagen.

Kvinden anklages blandt andet for at have ladet en stedfortræder tage en eksamen i filmvidenskab sidste år. Det skal være sket i den sydkoreanske kvindes navn.

Men Chung Yoo-ra afviser.

Hun har slet ikke sat sine ben på universitetet, siden hendes søn kom til verden i juni 2015, forklarer hun.

Af samme grund havde kvinden regnet med, at hun var blevet smidt ud af universitetet.

Ud over eksamenssnyd anklages den sydkoreanske kvinde for at have modtaget millioner af kroner, der stammer fra afpresning af store sydkoreanske virksomheder som elektronikgiganten Samsung.

Chung Yoo-ras mor, Choi Soon-sil, er anklaget for at stå bag afpresningen. Hun skal have benyttet sit nære venskab med landets nu afsatte præsident, Park Geun-hye, til at presse virksomhederne for penge.

De sydkoreanske myndigheder mener, at Chung Yoo-ra har medvirket til svindlen ved at være medejer af et tysk selskab, som skal have modtaget pengene.

»Min mor har præsenteret mig for nogle papirer, jeg har skrevet under på, men jeg har ikke haft kendskab til ulovligheder,« lyder det fra den spinkle kvinde, der taler til byretsdommeren via tolk.

Kvinden, der er en anerkendt dressurrytter, erkender at have modtaget sponsorater fra Samsung.

Men hun har været overbevist om, at pengene er kommet gennem helt legale kanaler.

Chung Yoo-ra nægter sig således skyldig i de anklager, som Sydkorea har præsenteret de danske myndigheder for.

Hun mener, at intentionen hos de sydkoreanske myndigheder udelukkende er at få hende udleveret, så man kan lægge maksimalt pres på kvindens mor i forbindelse med en omfattende korruptionssag i Sydkorea.

Retten i Aalborg ventes at tage stilling i sagen senere onsdag.