Syddanmark sparer stort millionbeløb ved at droppe Falck – andre regioner overvejer at følge trop

Region Syddanmark sparer årligt omkring 15 procent på udgifterne til ambulancedrift i regionen, efter regionen har overtaget driften fra Falck. Flere af de øvrige regioner overvejer at gå samme vej.

Ambulanceselskabet Bios overtog tilbage i 2015 en stor del af ambulancekørslen i Region Syddanmark. Selskabet vandt dengang licitationen over Falck. Ambulancedriften blev overtaget af Region Syddanmark 18. august 2016, efter ambulanceselskabet BIOS Ambulance Services gik konkurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christer Holte/Ritzau Scanpix 2015

Flere regioner overvejer at følge Region Syddanmarks fodspor og droppe samarbejdet med Falck. Særligt efter afsløringen af Falcks ulovlige metoder over for den hollandske konkurrent Bios.

Ifølge Region Syddanmark er der mange penge af spare.

»Efter vi overtog ambulancedriften fra Bios, har vi selv kunnet drifte det til samme pris som Bios. Det kører fint. Redderne var meget frustrerede med de problemer, der var med Bios' opstart. Men jeg hører ikke andet end positive tilbagemeldinger, siden vi har taget det hjem,« siger næstformand i regionen, Poul-Erik Svendsen (S).

Regionens estimerede udgifter til Falck før udbuddet lå på cirka 611 millioner kroner årligt. Efter et udbud, hvor Bios vandt tre delkontrakter og selskabet Responce vandt en, faldt den estimerede udgift til 510 millioner kroner årligt, oplyser Region Syddanmark.

I 2016 gik Bios konkurs, og Bios ambulancedrift blev overtaget af Region Syddanmark, der har holdt udgiften på nogenlunde samme niveau. Regionen har altså sparet omkring 15 procent ved at tage driften hjem fra Falck, lyder det.

Rystet over Falck

Adspurgt, om der er nogle udgifter til ambulancedriften, regionen i dag dækker på anden vis, svarer Poul-Erik Svendsen: »Ikke mig bekendt. Jeg mener, det er de rene beløb«. Og adspurgt, om ambulancedriften er blevet forringet, efter regionen har sagt farvel til Falck, svarer han: »Nej, det er den ikke«.

Flere andre regioner overvejer nu også at sige farvel til Falck, efter Konkurrencerådet i sidste uge afgjorde, at Falck har handlet ulovligt i forsøget på at holde Bios ude af det danske marked. Falck førte en smædekampagne mod Bios i strid med loven og er nu politianmeldt. Falck spredte blandt andet negative historier i medier og på Facebook uden, at folk kunne se, at Falck i virkeligheden stod bag.

»Jeg er rystet over, hvad Falck har gjort i den her sag,« siger formand for Region Sjælland, Heino Knudsen (S), til Ritzau.

Poul-Erik Svendsen, næstformand i Region Syddanmark

»Det er en kerneydelse, der skal kædes sammen med de øvrige ydelser i sundhedsvæsenet. Selve ambulancedriften i dag er jo en fremskudt skadestue.«


Region Sjælland har en kontrakt med Falck frem til 2024, men allerede om et år, er der en mulighed for at opsige samarbejdet, fortæller Heino Knudsen.

Region Midtjylland og Region Nordjylland overvejer også at opsige samarbejdet:

»Vi afstod sidste gang fra at lave et kontrolbud til Falck ud fra den vurdering, at det var vi ikke klar til på det tidspunkt. Men nu får vi erfaringer med at køre akutlægebiler og lægebiler, og så kan det jo være, at vi tager ambulancekørslen hjem,« siger formanden for Region Nordjylland, Ulla Astman (S), til Ritzau.

Offentlig ambulancedrift

I Region Syddanmark mener et politisk flertal, at private virksomheder slet ikke skal stå for ambulancedriften længere, skriver DR Nyheder.

»Det er en kerneydelse, der skal kædes sammen med de øvrige ydelser i sundhedsvæsenet. Selve ambulancedriften i dag er jo en fremskudt skadestue,« siger næstformand i regionen, Poul-Erik Svendsen (S), til Berlingske.

Danske Regioner skønner ifølge Ritzau i en intern rapport, at regionerne samlet set betaler op mod ti procent for meget for ambulancedriften på grund af manglende konkurrence.