Svineproducenter: Vi kan ikke nedbringe brugen af antibiotika markant

Fødevareministeren vil nedbringe brugen af antibiotika »markant« efter afsløring af, at der er fundet MRSA i to ud af tre danske svinestalde. Danske Svineproducenter tvivler på effekten og mener ikke, det kan lade sig gøre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På fire år er der sket en firdobling af antallet af danske svinebesætninger, der er inficeret med MRSA-bakterien, der er modstandsdygtig over for almindelig penicillin. Det er ærgerligt, men forudsigeligt, lyder reaktionen fra Hans Aarestrup, direktør i Danske Svineproducenter:

»Det kommer ikke bag på os - hvor træls vi ellers synes, det er. Det er det samme billede, vi ser syd for grænsen. Når det først er kommet inden for døren, så spreder det sig. Det er svært at gøre en hel masse ved,« siger han.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) lægger i sin handlingsplan op til, at brugen af antibiotika skal nedbringes »markant«, men det kan ifølge Hans Aarestrup slet ikke lade sig gøre:

»Jeg tror på, at vi kan komme længere ned, men de første hug er langt de nemmeste: Når man gå fra et højt niveau og ned til et lavt niveau. Men vi er på et meget lavt niveau internationalt set. Vi har taget et ordentligt dyk i antibiotika tidligere, og det gjorde ikke noget ved MRSA,« siger han og uddyber:

»Holland har sænket antibiotika-niveauet fra et væsentligt højere niveau og ned på vores niveau, og det har ikke gjort ret meget for mængden af MRSA. Så om det vil gøre noget her hjemme er jeg tvivlende over for. Men vi arbejder løbende med at sænke forbruget alligevel.«

Dan Jørgensen peger på tre områder, hvor der bør sættes ind. Udover at reducere antibiotikaforbruget fokuserer han på »bedre hygiejne for at begrænse smittespredningen« og mere forskning i bekæmpelsen af MRSA.

»Han sparker åbne døre ind, for det er jo alt sammen noget, vi længe har haft fokus på, og som længe har været i gang,« lyder reaktionen fra Hans Aarestrup.

»Vi har taget de lavthængende frugter. Hvis vi skal længere ned, så er det fordi vi finder nogle metoder, hvorpå vi kan gøre ting anderledes, end vi gør i dag, og som giver et generelt lavere antibiotikaforbrug.«