Svineinfluenzaen nået til Danmark

Opdateret: Sundhedsstyrelsen bekræfter, at en dansker er smittet influenza A(H1N1).

Den første dansker har fået konstateret influenza A(H1N1).

Det bekræfter overlæge og næstformand i Pandemigruppen, Else Smith, fra Sundhedsstyrelsen over for Berlingske.dk

- Jeg kan bekræfte, at der er en dansker, der er testet positiv i Danmark. Mere kan jeg ikke sige nu. Vi holder pressemøde kl 16, siger hun.

Influenza A(H1N1) er det officielle navn for den influenza, som verden den seneste uges tid er kommet til at kende ganske godt som svineinfluenza.

Europa sluppet let
Influenzaen stammer fra Mexico, som uden sammenligning er det land, der er hårdest ramt. Men der er også konstateret tilfælde af Influenza A(H1N1) flere steder i Europa. Blandt andet i Tyskland, Spanien, Storbritannien og Holland.

De fleste europæere, der er har været ramt, har pådraget sig smitten i Mexico, men en sygeplejerske, der behandlede en tysk patient, der var kommet hjem fra Mexico, har også fået sygdommen. Ifølge TV2 News er den danske patient smittet uden for Danmark.

De smittede europæere har ikke været alvorligt syge, og indtil nu har sygdommen da også kun kostet ni bekræftede dødsfald i Mexico og ét i USA.

Rolige myndigheder
Myndighederne i Danmark har løbende beroliget befolkningen med, at beredskabet er på plads. Pandemigruppen, der koordinerer den danske indsats har fulgt WHO, så Danmark er i forvejen på trin 5 ud af 6 på den skala, der beskriver, hvor udbredt smitten er.

Medicinen Tamiflu kan bruges mod influenza A(H1N1), og det har myndigheder en hel del af på lager, til hvis det skulle blive nødvendigt. På et centralt lager i København ligger 300.000 kapsler klar, så 30.000 danskere, som myndighederne fyrgter kan være smittet, kan få behandling med det samme. Og i en fryser ligger der derudover et helt ton pulver klar, som kan omdannes medicin til en million danskere.

(Opdateres...)