Svineinfluenzaen kom med fly

Opdateret: Den første dansker med svineinfluenza blev smittet i New York og tog sygdommen med hjem på flyveren. Patienten er rask igen, men andre passagerer på flyet skal i behandling.

Den smittede sjællænder fløj med Continental Airlines her fra lufthavnen i Newark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ray Suberline

Den første dansker med konstateret influenza A(H1N1) bragte sygdommen med sig hjem fra New York.

Det bekræfter formanden i Pandemigruppen, direktøren for Sundhedsstyrelsen, Jesper Fisker.

- Det er en person, der er smittet i New York og er kommet hertil med fly, siger han.

Patienten fik kun mild influenza og har det allerede godt igen. Men embedslægen vil kontakte de øvrige passagerer på flyet. De passagerer, som sad to rækker foran og bagved den smittede, kommer i forebyggende behandling, mens de øvrige passagerer vil blive bedt om at være ekstra opmærksomme på deres helbred.

Pandemigruppen arbejder for øjeblikket på at komme i kontakt med dem. Flyet, et Boeing 757-200 med rutenummer CO122N, ankom til Københavns Lufthavn fra Newark kl. 7:35 om morgenen den 29. april.

Ingen ændringer af beredskab
Jesper Fisker understreger, at det første danske tilfælde ikke ændrer noget ved myndighedernes beredskab.

- Det nye tilfælde betyder ikke, at vi som myndigheder ændrer strategi, siger han

Der bliver dog sat ekstra fokus på de personer, som den smittede kan være kommet i kontakt med. Og der er oprettet en hotline, som bekymrede danskere kan henvende sig til. Telefonnummeret er 72228522 til spørgsmål om H1N1, oplyser den administrerende direktør.

Myndighederne ventede på forhånd , at der ville dukke danske smittede op.

Uden for fare
Personen henvendte sig selv ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital og klagede over ondt i halsen. Her blev personen undersøgt i to timer, og der blev taget prøver. Siden da har vedkommende været i isolation derhjemme, hvor vedkommende bor alene.

Personen, som er en "yngre voksen" fra Sjælland, ønsker at være anonym og er selvfølgeligt bekymret over oplysningen om, at vedkommende var smittet med influenza A(H1N1), blev det oplyst på pressemødet.

Men personen er ikke i fare. Vedkommende har det godt nu og kan snart bevæge sig rundt blandt andre uden nogen som helst fare. Indtil 6. maj må vedkommende dog blive derhjemme og være iført maske ved kontakt med andre.

Influenza A(H1N1) er det officielle navn for den influenza, som verden den seneste uges tid er kommet til at kende ganske godt som svineinfluenza.

Tag det roligt
Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger er der fortsat som almindelig borger i Danmark ingen grund til at bære maske.

Sundhedsstyrelsen anbefaler kun, at læger og andet sundhedspersonale, der har direkte kontakt med patienter, der skal undersøges, bruger maske og andet beskyttelsesudstyr.

Samtidigt anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke forebyggende Tamiflu-behandling for den brede befolkning. De eneste, der anbefales forebyggende behandling, er personer, der har været i kontakt med patienter, der er sat i behandling.

Europa sluppet let
Influenzaen stammer fra Mexico, som uden sammenligning er det land, der er hårdest ramt. Men der er også konstateret tilfælde af Influenza A(H1N1) flere steder i Europa. Blandt andet i Tyskland, Spanien, Storbritannien og Holland.

De fleste europæere, der er har været ramt, har pådraget sig smitten i Mexico, men en sygeplejerske, der behandlede en tysk patient, der var kommet hjem fra Mexico, har også fået sygdommen.

De smittede europæere har ikke været alvorligt syge, og indtil nu har sygdommen da også kun kostet ni bekræftede dødsfald i Mexico og ét i USA.

style="text-align: left; background-color: rgb(228, 237, 228); width: 410px;"
border="0" cellpadding="0" cellspacing="3"> style="font-weight: bold;">
H1N1-kort fra Berlingske Tidende

Kort over bekræftede tilfælde af H1N1 influenzaen (svineinfluenza) Se kort i fuld størrrelse