Svindelsag med dyre heste og ejendom i Afrika rammer Børnetelefonen: Mangler 600.000 kroner

Mange sociale foreninger og organisationer må se langt efter støttepenge denne måned. Det skyldes den store svindelsag, hvor en kvinde er sigtet for at have lænset Satspuljen for mindst 111 millioner kroner.

Der ingen hjemme i den bedragerisigtede og internationalt efterlyste 64-årige kvindes hus i Hvidovre. Navneskiltet på postkassen er kradset væk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 64-årig kvinde er sigtet for at have snydt sig til mindst 111 millioner kroner i Socialstyrelsen og har sendt selvsamme styrelse på det helt store overarbejde.

Samtidig må mange sociale organisationer og foreninger indtil videre se langt efter pengene til socialt arbejde, som de stod til at skulle modtage fra styrelsen denne måned.

Penge, der stammer fra den milliardstore satspulje, hvis midler bliver brugt til forskellige former for sociale indsatser.

Således har styrelsen drejet nøglen om på selve det system, som den af Interpol nu internationalt eftersøgte kvinde fra Hvidovre har benyttet til sit bedrag.

Det drejer sig om det såkaldte tilskudsadministrative system, hvor det gennem to årtier og frem til august er lykkedes den 64-årige at oprette fiktive projekter og fiktive tilskudsmodtagere og via disse har overført støttemidler til sin egen konto i Danske Bank.

»De fleste kan godt klare en uge eller to«

Når styrelsen, efter at have slukket for systemet, sætter strøm til det igen, skal alle modtagere af tilskud fra Satspuljen på ny indsende kontonumre, »så der er fuld sikkerhed for, at udbetalingerne sker til de rette«.

Styrelsen lover i en pressemeddelelse, at alle vil få de penge, de er blevet stillet i udsigt.

»Alle tilskudsmodtagere, som har modtaget tilsagn om tilskud, vil modtage de midler, de har fået lovning på,« hedder det.

Direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, om Børnetelefonen

»Vi kører på, til kassen er tom. Vi råber ikke alarm endnu. Vi afventer og ser.«


Om det bliver om 14 dage, senere eller før, det kan hverken styrelsen eller socialminister Mai Mercado (K) dog svare på.

»Jeg har tilkendegivet, at det skal ske så hurtigt som muligt,« siger hun til Ritzau.

Direktør for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, har »forståelse for nedlukningen« i Socialstyrelsen.

»De fleste kan godt klare en uge eller to. Men bliver det månedsvis, så vil det give alvorlige problemer,« siger han.

For Børns Vilkår drejer det sig her i oktober om cirka 1,3 millioner kroner i satspuljemidler. De 600.000 kroner er til Børnetelefonen, hvor børn og unge anonymt kan henvende sig med problemer og modtage rådgivning.

»Vi kører på, til kassen er tom. Vi råber ikke alarm endnu. Vi afventer og ser,« siger Rasmus Kjeldahl.

Han erkender, at den 64-årige kvinde måske ikke har taget penge direkte fra konkrete, sociale projekter. Alligevel betyder hendes underslæb, at der er 111 millioner kroner færre i satspuljesystemet, end der ellers ville være, mener Kjeldahl.

»Dem må staten finde og så oprette en ekstraordinær pulje. Jeg kan ikke se andet, end at staten må finde de penge. Pengene må ikke gå fra dem, de er tiltænkt,« mener han.

Mai Mercado har endnu ikke klart meldt ud, om staten skal kompensere de 111 millioner kroner, der nu mangler i satspujlesystemet.

Men det bliver under alle omstændigheder ikke med det store bidrag fra den 64-årige, der skylder små 123 millioner kroner, når renter bliver medregnet.

Den 64-årige er blevet erklæret konkurs. Ifølge boets kurator skønnes salg af hendes ejendom i Hvidovre at kunne indbringe cirka 800.000 kroner, ligesom salg af hendes ødegård i Sverige menes at kunne indbringe cirka 600.000 kroner. Diverse pensioner løber op i cirka en halv million kroner, mens der er indeståender på bankkonti for små 240.000 kroner.

»Værdierne er dog langt fra de 111 millioner kroner, som ifølge den foreløbige efterforskning mangler,« hedder det i en pressemeddelelse fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK.

»Hvis det viser sig, at der kan gøres et strafferetligt ansvar gældende, er det selvfølgelig klart, at vi skal have flest mulige penge tilbage i statskassen. Vi kan finde meget, men det sværeste er selvfølgelig at finde penge, der allerede er brugt,« siger vicepolitiinspektør i SØIK, Michael Lichtenstein.

Jord og ejendom i Sydafrika

Kvindens advokat, Nima Nabipour, har i Sø- og Handelsretten oplyst, at han »har drøftet sagen med sin klient, og at hun har sagt, at hvis hun modtager en opkrævning, må hun betale, og at hun i øvrigt tager det, som det kommer«.

Kvinden er af en dansk domstol varetægtsfængslet in absentia, og politiet har ifølge Michael Lichtenstein »en god idé om, hvor hun befinder sig«.

»Der er selvfølgelig nogle lande, som har større interesse end andre. Derfor samarbejder vi også med en række internationale myndigheder med henblik på at få hende anholdt hurtigst muligt,« siger han i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Den 64-årige har investeret store summer i jord og ejendom i Sydafrika, hvor hendes søn bor. Hun har også investeret store summer i international hestesport, som den ene af hendes af hendes to døtre er aktiv inden for.

Forleden blev tre personer, to kvinder og en mand, sigtet for hæleri i sagen.

Svindelsagen har som beskrevet i Berlingske ført til kritik af forvaltningen af Satspuljen, der årligt beløber sig til omtrent 15 milliarder kroner.