Svindelanklaget: Jeg udførte reelt arbejde

25-årig danskpakistaner skrev falske fakturaer - men vil ikke sætte navne på sine arbejdsgivere.

Specialanklager Maria Cingari er en af de tre anklagere, der fører den enorme straffesag om hvidvask for 530 millioner kroner og unddragelse af skat og moms for 290 millioner kroner. 17 mænd og tre selskaber er tiltalt. Onsdag var der afhøringer af nogle af de tiltalte. (Arkivfoto) Simon Skipper/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En kontorcontainer og senere en restaurant i et hotel i Brøndby fungerede som centralen, hvor over 5000 fakturaer ifølge anklagemyndigheden blev fabrikeret for at dække over sort arbejde.

Behovet fra kunderne var åbenbart enormt.

I alt blev de hjulpet med at snyde med moms og skat for cirka 290 millioner kroner, lyder påstanden i en straffesag mod 17 mænd og tre selskaber.

Et indblik i, hvordan det foregik, har en af mændene - en 25-årig mand med smag for at køre i Range Rover, Bentley og Mercedes - sidste sommer givet en dommer.

Men under en afhøring onsdag i Glostrup var han langtfra så klar i spyttet som tidligere.

»På nettet er der et gratis online faktureringsprogram, Dinero. Der er nogle tomme felter, man skal udfylde,« forklarede han dog om sit arbejde.

I referatet af forklaringen sidste sommer står der blandt andet, at "han troede ikke, der lå reelt arbejde bag de fakturaer, han udstedte."

Kunderne kom i en lind strøm. De kom med oplysninger om, hvad der skulle stå om kørsel eller udleje af mandskab i så og så mange timer.

De fik 85 eller 87 procent af beløbene tilbage efter at have betalt fakturaerne. 10 procent gik til den 25-åriges arbejdsgiver, mens han selv fik fem eller tre procent, har han tidligere fortalt.

I onsdagens retsmøde afviste han at sætte navn på de personer, han fik opgaverne af.

»Jeg har jo været varetægtsfængslet, og jeg har fået at vide af andre indsatte, at man kun skal forklare om sig selv.«

Han understregede, at det først var meget sent i forløbet, at han fik en fornemmelse af, at der kunne være problemer med moms.

Blandt opgaverne var i øvrigt at sørge for overførsler til et vekselbureau og et firma i Polen. I alt blev der i det påståede netværk hvidvasket 530 millioner, hævder anklagerne.

Onsdag blev han spurgt, hvorfor han benyttede en krypteret telefon.

»Det var ikke, fordi jeg skulle skjule noget. Jeg synes, det var et reelt arbejde, jeg havde,« svarede han.

Alle tiltalte i sagen nægter sig skyldige. Dommen ventes først i 2020.

/ritzau/