Svigt af handicappede skal kulegraves

Socialminister Karen Hækkerup beder nu Københavns Kommune forklare, hvorfor et årelangt bostedssvigt ikke er blevet standset. Samtidig vil flere partier i Københavns Borgerrepræsentation have placeret et ansvar.

Københavns Kommune erkender et årelangt svigt af tre handicappede borgere. B.la. denne institution som udgør en del af 'Møllen' Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialminister Karen Hækkerup (S) blander sig nu i sagen om blandt andet mangeårig ulovlig indespærring og videoovervågning af svært handicappede borgere på bostedet Møllen, der ligger uden for Kalundborg.

Københavns Kommune skal forklare ministeren, hvorfor de har kendt til overgrebene i fem år uden at få dem stoppet.

»Jeg vil bede forvaltningen om en redegørelse for, hvad de har vidst, og hvad de har gjort i sagen. Det lyder til, at man har reageret utilstrækkeligt i den her sag,« siger Karen Hækkerup.

Siden 2007 er Københavns Kommune gang på gang blevet advaret om forholdene for de borgere, som kommunen har placeret på bostedet Møllen. Først i november 2012 tager kommunen for alvor affære, efter at en pårørende til en af beboerne henvender sig til kommunens ombudsmand, den såkaldte borgerrådgiver, med mistanke om vold.

En særlig skarp kritik fra kommunens tilsynsvirksomhed Revas får i december sidste år socialforvaltningen til at opsige alle kontrakter med stedet.

Både socialborgmester Mikkel Warming (EL) og Vibeke Ries, der er myndighedschef for Handicapcenter København, erkendte i fredags, at det er »en klar fejl,« at man ikke har fået sat en stopper for forholdene på Møllen langt tidligere.

Mangel på menneskelig indsigt

Sagen om Møllen kommer, efter at direktøren i Socialforvaltningen, Anette Laigaard, i 2008 forsikrede om, at man havde lært af sagen om bostedet Tokanten på Amager.

Københavns Kommunes tilsyn opdage-de ikke, hvordan beboerne på bostedet Tokanten blev låst inde på deres værelser og i en atriumgård, blev overmedicineret og fik franarret over 300.000 kroner.

Nu må sagerne få konsekvenser for de ansvarlige i forvaltningen, mener Dansk Folkeparti i Københavns Borgerrepræsentation.

»I det private erhvervsliv fjerner man nogle mennesker, når der sker sådan noget her. Jeg synes ikke, de ansvarlige har vist den menneskelige indsigt, som jobbet kræver. Der må ske en udskiftning,« siger Birthe Skaarup, der i øvrigt vil have socialborgmester Mikkel Warming til hurtigst muligt at besvare spørgsmål i borgerrepræsentationen om sagen.

Også Leslie Arentoft, der er Venstres medlem af Socialudvalget kræver handling.

»Det er borgmesteren og den øverste ledelse, der er ansvarlige. Men det er også vigtigt at understrege, at borgerådgiverens redegørelse skal give vished for, hvor i kæden det her svigt er opstået, og om de øverste ansvarlige har kendt til sagerne uden at gribe ind i tide. Hvis det er tilfældet, er det dem, man sigter på«, siger han.

Der har været en alt for slap opfølgningsprocedure fra kommunens side, mener det konservative medlem af socialudvalget, Mogens Lønborg.

»Det er svært at se, hvordan en redegørelse kan bortforklare det. Under alle omstændigheder skal der placeres et ansvar. Vi kan ikke sidde sådan en sag overhørig,« siger Mogens Lønborg.

Også Socialdemokraternes Henrik Appel kalder sagen meget utilfredsstilende.

»Det er klart, at vi skal have en drøftelse med Mikkel Warming og Anette Laigaard«, siger han.

Ingen hos forvaltningen ønskede i går at besvare Berlingskes opfølgende spørgsmål om sagen, skrev forvaltningens pressemedarbejder i en mail:

»Mikkel Warming har ikke yderligere kommentarer til sagen. Socialforvaltningen giver redegørelser til de instanser, der måtte efterlyse det. Socialforvaltningen har intet at skjule og har derfor også offentliggjort alle dokumenter i sagen. Vibeke Ries (myndighedschef i Handicapcenter København, red.) har heller ikke yderligere kommentarer.«

Ny reform skal sikre bedre kontrol

Men i fredags skrev socialborgmester Mikkel Warming, at han ikke var optaget af at fyre medarbejdere som konsekvens af sagen.

Samtlige partier i Folketinget blev for nyligt enige om at etablere en reform af den måde, der føres tilsyn med bosteder i landet.

I november i år indføres et nyt socialt tilsyn placeret i fem centrale centre, der skal sikre en bedre kontrol med de allermest udsatte børn og voksne på landets anbringelsessteder, botilbud og sociale døgntilbud.

Et forløb som det med Møllen vil derfor ikke kunne gentage sig, mener social- og integrationsminister Karen Hækkerup.

»Man vil ikke længere kunne putte og gemme på sådan nogle sager i en forvaltning, når reformen er ført ud i livet,« siger hun.