Svigt af handicappede dokumenteres

Kommunernes sagsbehandling af spastiske børn er præget af manglende ekspertise, mener forældre ifølge ny rapport.

Foto: Mikkel M¿ller J¿rgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den utilstrækkelige indsats over for handicappede børn, som Berlingske Tidende på det seneste har beskrevet, bliver nu dokumenteret i en undersøgelse, der udkom torsdag. I undersøgelsen retter forældre til spastiske børn en skarp kritik mod kommunernes sagsbehandling, som bliver kaldt uprofessionel, mangelfuld og uvidende.

Undersøgelsen »Børn med cerebral parese i Danmark« er foretaget af Statens Institut for Folkesundhed og er den første rapport om danske spastiske børn foretaget på baggrund af et repræsentativt udsnit.

Ifølge rapporten mener over halvdelen af forældrene, at der mangler ekspertise i sagsbehandlingen, og kun cirka en tredjedel mener, de bliver behandlet professionelt. Derudover svarer cirka 80 procent, at de ikke eller kun delvist er blevet informeret om deres rettigheder, hvilket kommunerne ellers har pligt til at gøre.

Mogens Wiederholt, direktør i Spastikerforeningen, kalder rapportens konklusioner alarmerende og utilfredsstillende, selv om de ikke kommer helt bag på ham.

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der er et kompetenceproblem i kommunerne. Vi har rigtig mange henvendelser fra medlemmer, der har fået en utilstrækkelig sagsbehandling,« siger han.

Dataindsamlingen blandt de 115 familier med spastiske børn, der udgør den største gruppe af handicappede børn, begyndte allerede inden kommunalreformen. Men ifølge forskningsleder Pernille Due, er der fortsat grund til bekymring.

»Det er svært at se, hvad der skulle have forbedret ekspertisen efter kommunalreformen,« siger hun.

For mange sager

En undersøgelse fra Socialrådgiverforeningen fra sidste år viser også, at sagsbehandlerne på området har mere end rigeligt at se til. En sagsbehandler, der arbejder med familiesager på børnehandicapområdet, har i gennemsnit 72 sager, hvilket er 60 pct. mere, end Dansk Socialrådgiverforening anbefaler.

Socialdemokraterne har tidligere i Berlingske Tidende kritiseret kommunernes indsats over for handicappede, og rapportens resultater understreger endnu en gang behovet for ændringer på området, mener handicappolitisk ordfører René Skau Björnsson (S).

Mange kommuner har ikke medarbejdere, der besidder den nødvendige ekspertise på området, mener han.

»Kommunerne burde have pligt til at samarbejde på området, men indtil et samarbejde bliver etableret, bør de oprette børneteams, hvor man er sikret specialviden. Der bliver desværre lavet alt for tilfældig sagsbehandling rundt om i kommunerne,« siger René Skau Björnsson (S), der vil bede socialminister Benedikte Kiær (K) om at tage initiativ til en »Best practise«-vejledning til kommunerne.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening.