Svigermor kan smadre forhold

Myten om de dominerende svigermødre er ikke kun en myte, men skræmmende virkelighed.

Svigermødre, der fortjener et reb, når de beder om noget stærkt til halsen, er for alvor sluppet ud af tegneseriestriben og ind i danskernes hverdag.

Det viser en internetbaseret undersøgelse Analyse Danmark har foretaget for URBAN.

Mere end hver tyvende dansker har ifølge tallene haft en svigermor, som var direkte årsag til, at de droppede deres parforhold.

Hver sjette oplever, at moderen til den de elsker af og til eller ofte er skyld i ægteskabelige skænderier, og hele to procent af de adspurgte betegner deres nuværende svigermor som en regulær heks.

Ifølge parterapeut og konfliktmægler Ingrid Ann Watson er det ingen hemmelighed, at svigermor kan ødelægge parforholdet.

»Den onde svigermor er desværre ikke kun en myte, der gør sig godt i tegneserier, men virkelighed. Det ved jeg i praksis fra min konsultation, hvor hun ofte kommer på tale,« siger Ingrid Ann Watson.

Hun oplever, at det især er kvinder, som har et stækt problematisk forhold til svigermor. For som hun siger:

»Kvinder er magtmennesker i familien. De vil bestemme, mens manden er mere large eller konfliktsky. Og det skaber problemer. Især hvis manden begår den fejl at holde med sin mor.«

Psykoterapeut Martin Østergaard er enig. Han må ofte komme med gode råd og forklaringer på spørgsmål om svigermor i sin elektroniske brevkasse og er ikke i tvivl om, at kvinder bør indlede ethvert forhold med et lille familieopgør for at teste om hun er en tyran.

For som han siger: »Svigermoderen fra helvede eksisterer i bedste velgående. Og det kan være meget voldsomt, når man først støder ind i en af dem. De vil styre alt. Brokker sig. Kommer med stikpiller og gør forholdet til en lang vej op ad bakke medmindre man tager magten eller sørger for at slippe væk i en fart.«

Kilde: Urban