Sveriges tilgængelige politimand blev lukket ned efter Trump-kritik: »Der er mange svenskere, som synes, at A$AP Rocky burde løslades«

Den svenske politimand Viktor Adolphson forsøger hver dag at skabe en mere direkte dialog mellem borgere og myndigheder. Han har opbygget en markant følgerskare på Twitter, hvor han informerer om sit arbejde og svarer på svenskernes direkte forespørgsler. Det skaber en bedre dialog, mener politibetjenten. Nyligt formanede han over for præsident Donald Trump, hvorfor den voldstiltalte og fængslede amerikanske rapper A$AP Rocky ikke bare kan løslades. Herefter blev hans Twitter-profil lukket ned.

Den svenske politibetjent Viktor Adolphson er blevet kendt for sin Twitter-profil, hvor han skriver om sit job. Nyligt fik han lukket sin Twitter-konto ned efter en formaning til præsident Donald Trump. Selv tror han, at det skyldes påvirkning fra Trumps og rapstjernen Kanye Wests store fanskarer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joakim Berndes / Wikimedia Commo

Rapstjernen A$AP Rocky sidder lige nu varetægtsfængslet i Sverige efter 2. juli at være blevet anholdt i forbindelse med et slagsmål på åben gade i Stockholm. Rapperen er sammen med to andre personer fra sit følge efterfølgende blevet tiltalt for overfald. Fængslingen har vakt debat, og flere prominente skikkelser har allerede været involveret i sagen.

Blandt andet oplyste USAs præsident Donald Trump i et tweet, at han efter en samtale med en anden af rapverdenens største stjerner, Kanye West, ville kontakte den svenske statsminister »og se, hvad vi kan gøre for at hjælpe A$AP Rocky«, hvis rigtige navn er Rakim Mayers.

»Talte lige med Kanye West om hans ven A$AP Rockys fængsling. Jeg vil ringe til den meget talentfulde svenske statsminister og se, hvad vi kan gøre for at hjælpe A$AP Rocky. Der er så mange mennesker, der ønsker at få sagen lukket hurtigt,« skrev præsidenten på Twitter.

Samtalen mellem Donald Trump og Sveriges statsminister Stefan Löfven har angiveligt fundet sted, men allerede inden udtrykte Löfven, at der ikke er noget at gøre.

»I Sverige er alle lige for loven – også besøgende fra andre lande. Den svenske regering hverken kan eller vil forsøge at påvirke anklagere eller domstole,« udtalte han til Aftonbladet.

Svensk politimand fik lukket sin Twitter-konto

Men Sveriges statsminister var ikke den eneste, der over for Donald Trump udtrykte, at det ikke er muligt at blande sig i svensk retspraksis. Heller ikke selvom der er tale om kendisser.

Den svenske politimand Viktor Adolphson fra Södermalm Politi, der er kendt for både at være let tilgængelig for borgere og for at tweete om sit job for sine mere end 159.000 følgere på det sociale medie, blandede sig også i debatten. Viktor Adolphson skrev følgende til præsident Trump 19. juli:

»Beklager hr. præsident, men du skal respektere og vente på, at det svenske retssystem behandler sagen. Sveriges statsminister vil ikke blande sig. Og det skal du heller ikke gøre.«

Det fik konsekvenser. I hvert fald var politimandens Twitter-konto lukket, da han vågnede morgenen efter.

Selv tror han, at det skyldes et markant antal af anmeldelser rettet mod hans profil. Han betegner det som »misbrug af sociale medier«, der ellers agerer platform for debat og meningsudvekslinger.

»Jeg tror, at det var mange af Donald Trumps fans – og også Kanye Wests, der også har mange fans – som anmeldte min konto. Jeg tror, at Twitter af den grund lukkede min konto ned for en sikkerheds skyld for at se på, hvorfor så mange anmeldte kontoen,« siger Viktor Adolphson til Berlingske.

Senere samme dag, 20 juli, blev hans Twitter-konto åbnet igen.

Mange reaktioner

Udover at være særdeles aktiv på Twitter blogger Viktor Adolphson om livet som politibetjent. Han har desuden skrevet bogen »140 tegn fra virkeligheden«, hvis titel refererer til begrænsningen af antal tegn, man kan skrive i et Twitteropslag. Bogen tager ligeledes udgangspunkt i hans populære Twitter-profil »YB Södermalm«.

Viktor Adolphson er blevet en politibetjent i Sverige, som mange kender navnet på. Et liv i uniform kommer ikke nødvendigvis med lukkethed, mener han. Han har valgt at gøre sig let tilgængelig for Sveriges borgere. Han svarer på henvendelser og spørgsmål, informerer om politiets arbejde med blandt andet voldsepisoder, bedragerisager og bringer små anekdoter om sit daglige virke som politimand.

Eksempelvis når han fremviser en konfiskeret kniv fra en svensk vaneforbryder, som han gjorde 25. juli i år, som efter 74 tidligere domme bare »har været lidt uheldig«.

»Det er vigtigt, at der er en som mig – og der burde være flere – fordi det er mere personligt. På profilen står der, hvem jeg er, og hvor jeg arbejder. Så kan borgere skrive til en person i stedet for at skrive direkte til myndigheden. Profiler, som dem Stockholms Politi og Københavns Politi har, bliver let upersonlige og bærer mere præg af énvejskommunikation fra myndigheden. Når man skriver til mig, får man en at diskutere tingene med i stedet og mulighed for at berette om, hvad man har oplevet, eller hvad politiet bør kigge nærmere på. Det skaber dialog,« siger Viktor Adolphson.

Selv om Viktor Adolphson »ville ønske, at der var flere betjente, der gjorde, som han gør«, så er det ikke altid lige let at agere tilgængelig myndighed. Særligt ikke når sagerne drejer sig om kendisser med enorme fanskarer som A$AP Rocky.

»Jeg har fået mange reaktioner. Der er mange svenskere som synes, at A$AP Rocky burde løslades,« siger han.

Viktor Adolphson anslår, at han foruden de mange anmeldelser af hans konto og kommentarer på Twitter, har modtaget mellem 50 og 60 reaktioner i forbindelse med episoden.

Tirsdag starter retssagen mod rapstjernen A$AP Rocky i Stockholm. Der er indtil videre afsat tre dage til sagen, som ventes at slutte fredag 2. august.