Sverige vil gerne have danskerne på besøg, men gæstfriheden er ikke gengældt

Sverige har lempet indrejserestriktionerne fra Danmark, men det gælder ikke den modsatte vej. Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), vil dog gerne snart kunne »sige hej til en svensker«. Hun efterlyser en klar plan for, at vi igen kan slå dørene op.

Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør Kommune, savner svenskerne. Danskerne kan fra onsdag rejse til Sverige med en negativ coronatest, men der er tilsyneladende ikke nært forestående planer om, at svenskerne kan komme til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenskerne har rakt en hånd ud og har nu tilladt danskere at komme på besøg uden de store restriktioner. Kun en negativ coronatest koster det at tage turen over til naboen, meddelte den svenske regering ved et pressemøde onsdag.

Men døren er stadig lukket til Danmark, og det bliver den ved med i det næste stykke tid under forudsætninger af de gældende restriktioner om test og selvisolation, skriver Udenrigsministeriet i en e-mail til Berlingske.

At der ikke er de samme muligheder for, at svenskerne kan komme på besøg i Danmark, ærgrer Benedikte Kiær (K), som er borgmester i Helsingør.

Helsingør er kun adskilt af fire kilometer vand til søsterbyen Helsingborg, og svenske turister står for en markant andel af turismen i Helsingør, som kommunen under coronarestriktionerne er gået glip af.

Borgmester ser ikke store problemer ved svenskerbesøg

»Vi har rigtig mange pendlere, som er bosiddende i Sverige – svenskere, som arbejder i Helsingør. Så derfor er vi jo vant til, at der kommer svenskere hver eneste dag, selvfølgelig med deres coronatest,« siger Benedikte Kiær.

Udenrigsministeriet oplyser til Berlingske, at rejsevejledningen for Sverige – i lighed med resten af verden – fortsat er rød. Dermed fraråder ministeriet stadig alle rejser til hele verden til og med 5. april.

»Jeg kan vitterlig ikke se, at det skulle kunne skabe de store problemer (hvis svenskere fik samme mulighed for indrejse, red.), fordi der jo er de restriktioner, der er,« siger Benedikte Kiær.

Fra 31. marts til 31. maj må danskerne og nordmændene igen rejse ind i Sverige, hvis man har en negativ test, der ikke er mere end 48 timer gammel.

Det er en meget vigtig lempelse for mange borgere i Helsingør, fortæller Benedikte Kiær, da besøg i Sverige er en helt naturlig del af manges liv.

Sidste års besøg var »rørende«

Helsingør Kommune oplyser, at svenskerne i 2019 med en turismeomsætning på 397 millioner kroner ud af 711 millioner kroner var den største udenlandske indtægtskilde for kommunen.

Samtidig er Sverige også det største marked, når det kommer til antal besøgende, da de tegner sig for over 850.000 årlige besøg. Alene i juli 2019 tog 220.000 svenskere turen til Helsingør.

»For os er det helt naturligt, at man kan besøge hinanden i Helsingør og Helsingborg. Det er lige så naturligt, som det er for os at besøge andre kommuner i Nordsjælland, fordi vi ligger så tæt ved hinanden. Vi er meget tæt forbundne på den måde, vi lever på. Også kulturmæssigt,« siger Benedikte Kiær:

»Da der blev åbnet op sidste år, var det helt rørende at se, hvor meget det betød for nogle af dem, som plejer at komme i Helsingør, at de nu kunne komme tilbage. Med de muligheder, der findes, synes jeg, at der burde laves en plan.«

Ifølge borgmesteren vil det være fornuftigt for regeringen og Folketinget at se på en plan for besøgsmuligheder for svenskerne efter påske.

»Det vigtigste er, at man laver en plan, og det ville betyde rigtig meget for de erhvervsdrivende. Og vi har selvfølgelig i baghovedet, hvornår vi igen kan sige hej til en svensker,« siger Benedikte Kiær.

LÆS MERE