Sverige vil forbyde sex uden udtrykkeligt samtykke

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, præsenterede i går et forslag til en ny sexlovgivning, der allerede nyder bred politisk opbakning. Fremover kan man dømmes for uagtsom voldtægt og uagtsomt seksuelt overgreb.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, står i spidsen for en ny, skærpet lovgivning mod sexforbrydelser. Foto: Denis Balibouse/Reuters. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Sex skal være frivilligt, og hvis det ikke er frivilligt, skal det være ulovligt.«

Sådan formulerede den socialdemokratiske svenske statsminister, Stefan Löfven, det, da han søndag eftermiddag præsenterede et nyt forslag til lovgivning om seksuelle overgreb.

Lovforslaget, der ifølge de svenske medier nyder enstemmig opbakning i det svenske parlament, Riksdagen, gør det forbudt at have sex med en person, der ikke udtrykkeligt har sagt ja eller på anden måde har udtrykt, at han eller hun er indforstået. Konkret udmøntes dette blandt andet i, at to nye forbrydelser skrives ind i loven: Uagtsom voldtægt og uagtsomt seksuelt overgreb. Begge forbrydelser vil ifølge lovforslaget kunne straffes med op til fire års fængsel. Indførelsen af begrebet »uagtsomhed« er desuden, påpeges det fra regeringsside, en understregning af, at man godt kan dømmes for en sexforbrydelse, selv om man ikke har haft til hensigt at begå én.

Selv om den politiske enighed om lovforslaget er udtalt og har været det i løbet af efterårets svenske debat, er der eksperter, deriblandt advokater, der har udtrykt skepsis og ment, at den nye lovgivning ikke vil føre til flere domme for sexforbrydelser. Den svenske regering er på sin side overbevist om, at der nok skal komme flere fældende domme, men understreger samtidig, at den nye lovgivning også skal sende nogle meget klare signaler:

»Det skal sidde på rygmarven på enhver dreng og på enhver mand, at sex skal være frivilligt. Hvis seksuel vold mod kvinder skal ophøre, er det mændene, der skal forandres,« som Stefan Löfvens partifælle, justits- og indenrigsminister Morgan Johansson, ifølge Expressen formulerede det. Han sagde også, at hele MeToo-bevægelsen blot har gjort det endnu tydeligere, hvor udsatte kvinder er - også i Sverige.

I forbindelse med forarbejderne til den nye lov har det været foreslået, at man helt fjernede begrebet »voldtægt« fra lovteksten, fordi ordet, ifølge forslagsstillerne, signalerer, at der er blevet udøvet mere vold end den vold, som allerede selve voldtægten indebærer. Dette forslag vælger regeringen imidlertid at se bort fra.

»Det er et spørgsmål om, hvordan man forholder sig til begrebet (voldtægt,red.). Når man gennemfører sex med en person mod dennes vilje, så er det, efter min opfattelse, en form for vold. Hvis man går over til blot at beskrive det som et seksuelt overgreb, sender man signaler om, at vi ser mildere på tingene, end vi tidligere har gjort,« sagde Morgan Johansson. Han tilføjede, at en række kvindeorganisationer også havde advaret mod at fjerne begrebet voldtægt fra loven.

I en klumme i Aftonbladet gav den respekterede journalist og blogger Lena Mellin i går udtryk for den holdning, at selv om det stadig vil være svært for den sexkrænkede at løfte bevisbyrden, så vil alene det, at to nye handlinger nu defineres som forbrydelser, føre til flere domme. Hun udtrykte dog samtidig bekymring over, at det at »samtykke« er meget svært at definere (nikke, blinke, sige »ja«?), og at fokus under domsforhandlingerne fremover i endnu højere grad end i dag vil være på offeret frem for på gerningsmanden.

Den nye lovgivning ventes at træde i kraft i juli 2018.