Sverige skal se på toldaftale igen

Efter vedtagelsen af grænseaftalen skal den dansk-svenske aftale om toldkontrol ved Øresundsbroen genforhandles. Lederen af de skånske konservative advarer mod godkendelse.

Grænsekontollen på Øresundsbroen. De svenske toldere holder øje med billister, der krydser grænsen fra Danmark ind til Sverige. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige skal sige nej til at lægge jord til danske tolderes øgede aktivitet som følge af den styrkede danske toldkontrol, der blev godkendt i Finansudvalget i går. Det mener formanden for Region Skåne, Pia Kinhult, fra Sveriges store, borgerlige parti, Moderaterna. Hun advarer direkte de svenske toldmyndigheder mod at godkende en kommende dansk henvendelse om at få lov til at skrue op for toldindsatsen ved Øresundsbroen.

I nærmeste fremtid vil de danske toldmyndigheder kontakte de svenske kolleger for at få genforhandlet den gamle aftale om toldkontrol ved Øresundsbroen, hvor både betalingsanlægget og mulighederne for toldkontrol befinder sig på den svenske side af Øresund.

»De skal sige nej. Vi har skrevet til Udenrigsministeriet i Sverige for at spørge, hvordan aftalen stemmer overens med den nordiske samarbejdsaftale og med Schengen. Vi skal afvente svaret på den skrivelse, og vi kan ikke se noget behov for det,« siger Pia Kinhult.

Hun forklarer, at afgørelsen ligger hos Tullverket, men »jeg kan kun opfordre til ikke at indgå en ny aftale med Danmark«. Aftalen er ifølge den svenske politiker et vitalt spørgsmål om Øresundsregionens attitude.

»Det er plakatpolitik, man fører her. Det modvirker det, vi vil i Øresundsregionen. Vi skal ikke stikke under stolen, at vi har problemer med grov, international kriminalitet. Men disse kriminelle er ligeglade med toldforstærkninger,« siger hun og opfordrer til øget politisamarbejde i stedet.

Også advarsler fra Carl Bildt

Lignende toner lød der for nylig i et blogindlæg fra hendes partifælle, udenrigsminister Carl Bildt, da han havde haft besøg af sin danske kollega Lene Espersen (K). Også Bildt advarede mod at svække integrationen i Øresundsregionen.

»Det handler jo om titusindvis af mennesker, som hele tiden bevæger sig frem og tilbage over sundet og bidrager til den dybere integration, som vi jo stræber efter. Jeg understregede over for Lene den uro – som ikke mindst findes i Skåne – over for de forskellige ting, som skal vedtages,« skrev Carl Bildt.

Toldansvarlig direktør hos Skat Erling Andersen oplyser, at han snart vil rejse til Stockholm for at få genforhandlet toldaftalen ved Øresundsforbindelsen. En forhandling, som han forventer vil gå glat.

»Vi har jo en toldaftale med Sverige, som giver os mulighed for at operere på den svenske side af Øresundsbroen. Jeg mener, at den øgede toldkontrol kan udføres inden for den gældende aftale, men for god ordens skyld vil jeg tage til Stockholm og genforhandle aftalen med den svenske tolddirektør. Det vil være mest rimeligt, når vi nu skruer op for antallet af stikprøvekontroller,« siger Erling Andersen.

Tullverket er underlagt den svenske finansminister, Anders Borg, der ved flere lejligheder har ytret sig ganske positivt om de danske toldplaner. Formanden for justitsudvalget i den svenske Riksdag, Morgan Johansson (S), der er valgt i Skåne, advarer også de svenske myndigheder mod uden videre at godkende aftalen, som han dog samtidig udtrykker sympati for.

»Man må gå igennem præcis, hvordan det er tænkt fra dansk side, så det ikke svækker integrationen i området på en forkert måde. Så det er ikke en ren formalitet, men samtidig har jeg forståelse for, at man vil gøre sådan her på dansk side. Vi har jo selv haft told gennem lang tid,« siger Morgan Johansson.