Sverige sender irakere ud i ekspresfart

På kort tid har Sverige sendt ca. 4.000 irakiske asylansøgere retur, og yderligere 8.000 skal snart af sted. Den svenske migrationsminister kalder det en succes, mens kritikerne mener, man går for hårdt til værks.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STOCKHOLM: Alt imens de danske myndigheder kæmper en hård kamp med et yderst begrænset antal afviste, irakiske asylansøgere, har Sverige sat turbofart på hjemsendelserne.

Vores naboland er uden sidestykke det vestlige land, der har taget imod flest, irakiske asylansøgere siden krigen begyndte, men til gengæld er det også et af de lande, der har sendt flest retur, siden man som det første land indgik en hjemsendelsesaftale med Irak sidste år.

»Siden 2008 har vi sendt 4.000 personer tilbage til Irak, og det er fortrinsvis sket frivilligt, men det er klart, at vi er nødt til at tvinge folk ud, hvis de nægter at rejse. Alternativet er jo, at man ikke kan have en åben asylpolitik, som vi har,« siger migrationsminister Tobias Billström til Berlingske Tidende.

Han regner med, at Sverige indenfor få måneder skal sende yderligere 8.000 retur og kalder samarbejdet med den irakiske regering for en succes.

Et tempo der måske vil vække misundelse i den danske regering, men det er nu langt fra alle svenskere, der deler ministerens glæde.

Hjemsendelsesaftalen lægger stor vægt på, at Sverige først skal forsøge at sende folk hjem af frivillighedens vej og først i sidste instans skal bruge tvang, men bl.a. er svensk radio i besiddelse af optagelser, der viser, at det måske er så som så med frivilligheden hos de irakere, der rejser frivilligt hjem.

Frivillig tvang
»Når man ikke tvinger folk hjem, så tvinger man dem frivilligt ved at true dem med, at man ellers overlader dem til irakisk politi eller sender dem til urolige zoner,« siger migrationsordfører i oppositionspartiet Miljöpartiet, Bodil Ceballos, der »skammer sig« på Sveriges vegne.

Ifølge Ceballos og flere medier, der har fulgt i de hjemsendte asylansøgeres spor, er mange desuden flygtet fra Irak igen for at undgå forfølgelse.

»Der står jo ikke navn på terrorbomberne, så ingen er reelt truet, er den svenske regerings logik, men faktum er, at mange af de her mennesker rent faktisk får flygtningestatus andre steder i verden,« siger hun

Flere kritikere peger blandt andet på, at en stor gruppe af kristne irakere er sendt hjem til forfølgelse, og Said Mahmoudi, professor i international ret ved Stockholms Universitet, kalder den svenske aftale med Irak for moralsk tvivlsom.

»Ifølge aftalen har den irakiske regering garanteret for sikkerheden, men spørgsmålet er, om de overhovedet er i stand til at stille den form for garanti,« siger Said Mahmoudi

Men migrationsminister Tobias Billström afviser blankt, at aftalen skulle være problematisk.

»For det første er sagerne prøvet ved uafhængige domstole, og derefter bliver man nødt til at sige, at irakiske statsborgere er den irakiske regerings ansvar. Man kan ikke bebrejde den svenske regering, hvis de hjemsendte irakere på et senere tidspunkt kommer galt af sted,« siger han.