Sverige døjer med uopklaret listeria-udbrud

Vores svenske naboer har siden oktober haft et listeria-udbrud, der på mange måder minder om det herhjemme. Forskellen er bare, at svenskerne ikke ved præcis, hvor listeriaen kommer fra.

Sverige døjer også med et listeria-udbrud, der har kostet syv svenskere livet. De svenske fødevaremyndigheder ved endnu ikke præcis, hvor listeriaen kommer fra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske listeria-udbrud fra en rullepølse hos Jørn A. Rullepølser A/S har været på alles læber den seneste uges tid. I Tyskland, Norge og Sverige har der endda været advarsler mod at købe dansk kød af frygt for, at det indeholder listeria.

Men faktisk døjer Sverige med et listeria-udbrud, der på mange måder minder om det danske. Her er 42 svenskere blevet smittet siden oktober 2013, og syv har mistet livet.

»I februar fandt en virksomhed listeria i et af deres produkter. Det var en form for røget pølse. Da vi analyserede listeriaen, fandt vi ud af, at den var identisk med den listeria, vi havde fundet hos en række patienter siden oktober. Så trak firmaet en række produkter tilbage,« fortæller Lena Sundqvist, epidemiolog ved den svenske fødevaremyndighed, Folkhälsmyndigheden.

Men forskellen mellem det danske udbrud og det svenske er, at hvor det danske udbrud bliver vurderet til at være standset, så kommer der stadig nye tilfælde med den samme listeria-type til i Sverige - uden myndighederne er klar over, hvor listeriaen kommer fra.

»Selvom virksomheden har trukket sine produkter tilbage, og inkubationsperioden er gået, så kommer der stadig listeria-tilfælde til. Vi har haft en ny sag så sent som i sidste uge,« siger Lena Sundqvist og fortsætter:

»De nye tilfælde har det samme DNA-mønster som de eksisterende tilfælde, så det tyder på, at der stadig er et produkt på markedet, hvor der er listeria i. Alle patienterne har spist en form for koldt pålæg, men vi ved bare ikke præcis, hvilket et, der gør dem syge.«

I Danmark har man det seneste år systematisk brugt en ny DNA-teknologi til at scanne samtlige listeria-patienter for dermed at fastslå, om der er tale om et udbrud. Det var på den måde, at Statens Serum Institut overhovedet blev opmærksomme på problemet, og det var også ad den vej, de fandt ud af, at listeriaen stammede fra Jørn A. Rullepølser.

I Sverige bruger man ikke den omtalte DNA-teknologi systematisk, men er begyndt at bruge den i forbindelse med det nuværende udbrud. Dét holdt sammen med, at svenskerne altså stadig er på bar bund med at finde en del af kilden til listeria-udbruddet, får fødevareminister Dan Jørgensen (S) til at slå fast, at fødevaresikkerheden i Danmark er høj på trods af det nuværende udbrud, som altså har kostet 12 danskere livet.

»Danmark har generelt et meget højt niveau for fødevaresikkerhed. En af grundene til, at vi har kunnet opklare listeria-udbruddet skyldes i høj grad, at der er blevet brugt en ny DNA teknologi, der betyder, at vi kan foretage en meget effektiv sporing af kilden til udbruddet,« siger han i en skriftlig kommentar og fortsætter:

»I Sverige har der også været et omfattende listeriaudbrud som brød ud i oktober sidste år, men hvor de endnu ikke har fundet kilden. Det kunne altså tyde på, at vi gør noget rigtigt her i landet.«

Når det så er sagt, så er der sket fejl i behandlingen af sommerens listeria-udbrud, slår Fødevarestyrelsen fast i en redegørelse. Redegørelsen slår blandt andet på, at en beredskabschef ikke med det samme satte gang i en større undersøgelse af Jørn A. Rullepølser, da Statens Serum Institut gjorde opmærksom på sammenhængen mellem listeria-udbruddet og den pågældende virksomhed pålægsvarer.