Sverige afviser 22 irakere ved grænsen: De er Danmarks ansvar

De første flygtninge bliver torsdag afvist ved grænsen til Sverige og må håndteres af de danske myndigheder.

Sverige indfører midlertidig grænsekontrol. Her er vi på Hyllie station, hvor det svenske politi er mødt talstærkt op for at kontrollere pas. De personer, som ikke kan fremvise gyldig identifikation, bliver ført ud af toget, hvorefter de får valget om at søge asyl i Sverige. Hvis ikke de ønsker det, bliver de sendt tilbage til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

22 irakere blev torsdag eftermiddag afvist af svensk politi, da de ankom til Sverige i et tog fra Danmark, skriver Dagens Nyheter.

Ifølge det svenske medie blev de 22 irakiske flygtninge sendt tilbage til Danmark, fordi de angiveligt ikke havde tænkt sig at søge asyl i Sverige og derfor ikke havde tilladelse til at rejse ind i landet.

De 22 irakere er blandt de første flygtninge og migranter, der ikke har fået lov til at komme ind i Sverige, efter svenskerne torsdag formiddag klokken 12.00 indførte midlertidig grænsekontrol.

»De vil af en eller anden grund ikke være i landet og ikke søge asyl, og så sendte vi dem retur,« siger Leif Larsson, der er ansvarlig for grænsepolitiet i Sydsverige, til Dagens Nyheter og fortsætter:

»Nu må danskerne håndtere de 22 irakere.«

Onsdag aften offentliggjorde den svenske regering, at man vil indføre en midlertidig grænsekontrol mellem Sverige og Tyskland og Sverige og Danmark.

Foreløbigt vil grænsekontrollen løbe frem til 21. november, men svenskerne siger, at de kan forlænge det løbende og i alt op til et halvt år.

Flere steder har flygtninge og migranter fået besked på, at de ikke har kunnet rejse til Sverige.

Det gælder ikke kun de 22 irakiske flygtninge, også flere end 40 flygtninge fik besked på, at de ikke kunne rejse til Sverige med en færge fra den tyske havneby Rostock torsdag.

Indtil videre kræver det dog hårdt arbejde for de svenske politibetjente, der ikke har stået i en lignende situation før.

Dagens Nyheter skriver, at de sydsvenske betjente i de kommende dage vil få støtte og ekstra bemanding fra de øvrige politikredse hinsidan.

De danske myndigheder følger situationen ved de danske grænser tæt. Men umiddelbart er der ingen planer om at indføre grænsekontrol ved de danske grænser, sådan som svenskerne har gjort.

Det forklarede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) Berlingske Nyhedsbureau tidligere torsdag.

»Vi er ikke der endnu, hvor der skal indføres grænsekontrol i Danmark. Der skal ret meget til, før man kan forestille sig en grænsekontrol alla den svenske i Danmark. Vi skal eksempelvis se et fuldstændig uhåndterbart ryk ind, eller at der kommer en situation, hvor vi oplever mange illegale migranter og flygtninge i Danmark. Det er den slags ting, der skal til, før end vi kan etablere grænsekontrol i Danmark.«