Svenskerne får SMS om terror, storbrande og katastrofer

Fra 1. juli behøver svenskerne ikke længere lytte til radioen, når der er fare på færde: Advarsler går direkte ind på sms.

Storbrande med farlig røgudveksling er en af de ting, den svenske Räddningstjeneste vil advare folk om via SMS. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIA HEDEGAARD

I Sverige skal man fremover alarmeres om farlige hændelser direkte på mobilen. Alle i et berørt område får simpelthen en sms med advarslen, så man direkte kan føle med i, hvad der sker.

Det fortæller det svenske  Räddningstjänsten til SVT.se. SMS-udsendelserne gælder SOS-alarmer med henvendelse til en bred del af offentligheden - det kan være storbrande, eller brande der udleder farlige stoffer, større færdselsulykker eller terror, der indebærer en risiko for mange i et område. Alle registrerede telefoner i det berørte område får så fra 1. juli en SMS.

»Det er virkeligt godt. Vi får et ekstra værktøj, som kan nå folk direkte,« siger Göran Melin, vagthavende ved Räddningstjänsten i Jönköping. Tidligere har man først og fremmest gjort brug af hjemmesider og lokale og regionale radio-kanaler og ved de alvorligste hændelser også sirener.

»Alle lytter jo ikke hele tiden til radioen. Nu kan vi nå lige dem, som er i fare. Og hvis du sidder i en bilkø og undrer dig over årsagen, kan du få forklaringen direkte,« siger Göran Melin til SVT.se.

Teknikken har været klar til SMS-tjenesten i nogen tid, men det har krævet en lovændring, og først i marts gav den svenske regering grønt lys for positionering af mobiltelefoner. Og hensynet til persondata-problematikken er en af grundene til, at man i Danmark i første omgang nøjes med at følge de svenske - og andre landes - erfaringer.

»Hvis man kan lokationsbestemme folks mobiler, betyder det, at staten hele tiden kan følge med i, hvor folk befinder sig, og det giver jo nogle udfordringer i forhold til persondataloven,« siger chef for Beredskabsstyrelsens Center for Krisekommunikation Thomas Dybro Lundorf. Samtidig har engelske undersøgelser vist, at der kan opstå flaskehalse, når alle mobiler i et område varsles samtidig med SMS'er.

»Men det er klart, at det er en effektiv varsling, så vi følger erfaringerne nøje. Vi har selv lanceret en app, som man kan downloade, men den når selvfølgelig ikke helt så mange,« siger Thomas Dybro Lundorf. Beredsskabstyrelsens Mobilvarslings-app blev lanceret i februar sidste år, og er siden blevet downloadet 180.000 gange. Samtidig har styrelsen netop opdateret sine generelle råd i forbindelse med krisesituationer, hvor man nu opfordres til altid at have sin mobiltelefon på sig.