Svenskere vil drive dansk sundhedsvæsen

Svensk sundhedskoncern vil efter opkøb af Hamlet-kæden gerne drive både lægehuse og offentlige sygehuse i Danmark. Regeringen og regionerne er positive. Læger og opposition er skeptiske.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kapitalstærk svensk sundhedskoncern vil gerne stå for en stor del af driften af det danske sundhedsvæsen. Det er det Wallenberg-ejede Aleris, der for nylig købte den største danske privathospitalskæde, Hamlet, som erklærer sig parat til at overtage driften af såvel et offentligt akutsygehus som en stribe lægehuse. Det sker med et løfte om, at de kan gøre det bedre og betydeligt billigere end det offentlige.

Både i regeringspartierne og i regionerne er man klar til at tage imod det svenske tilbud. »Det ville klart være relevant at give regionerne frihed til at indgå driftsaftaler med private om at drive en afdeling eller et helt hospital. Der vil være ting, som kan gøres billigere og mere hensigtsmæssigt,« siger Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen.

Berlingske forum: Er det ok at lade udlændinge drive danske sygehuse?

Regeringen har netop indgået en ny økonomiaftale med regionerne. Den lægger op til at give det offentlige sundhedsvæsen øget konkurrence, og der tales i aftalen specifikt om private aktører med international erfaring.

Hos Aleris og Hamlet henviser man til gode erfaringer fra Stockholm, hvor et større akut-sygehus, Skt. Görans Sjukhus, siden år 2000 har været drevet af det private firma Capio. Aleris selv står for driften af en række såkaldte vårdcentraler, den svenske pendant til lægehuse med praktiserende læger.

INFOshop: Brancheanalyse: Privathospitalerne har blodrøde tal på bundlinjen

I begge tilfælde finansieres behandlingen af patienterne af det offentlige, men de private firmaer har reduceret udgifterne til driften ved hjælp af bl.a. en bedre organisation og økonomiske incitamenter til medarbejderne.

»Hvis man skal håndtere velfærdspresset fra et stigende antal ældre og nye, bedre behandlinger, er man nødt til at udsætte den offentlige sektor for konkurrence. Med den finansielle og ledelsesmæssige muskelkraft, som Aleris har, kan vi tilbyde os som en stabil samarbejdspartner. Politikerne bør se på vores nabolande, hvor man har set reduktioner i omkostningerne på op til 30 pct. ved at invitere private aktører indenfor,« siger adm. direktør på Hamlet, Vinni Breuning.

I oppositionen og i Lægeforeningen er der til gengæld en betydelig skepsis. Frygten er bl.a., at patienterne kan blive ladt i stikken, hvis de private aktører alligevel ikke kan tjene penge på driften og derfor vælger at trække sig ud af projekterne.

INFOshop: Rundspørge: Privathospitaler tvinges til samarbejde