Svenskere kræver Øresundspoliti

Mens bandekrigen i København tilsyneladende har toppet, plages Sverige nu af nogle jævnlige skyderier i gaderne. Regeringspartiet Centerpartiet mener, at problemerne er »importeret« fra Danmark.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STOCKHOLM: En række skudepisoder og flere likvideringer det seneste halve år har fået svensk politi til at erkende, at man har tabt kontrollen med et hastigt voksende bandemiljø i Sverige, og regeringspartiet Centerpartiet peger på Danmark som en af årsagerne og kræver nu et decideret Øresundspoliti.

I en rapport tidligere på året advarede politiet om, at nye aktører bpreder sig ud over landet, og at nyrekrutteringerne foregår i et højere tempo end nogensinde. Bl.a. blev Black Cobra - med rødder i det københavnske forstadsmiljø - udpeget som nogle af de mest brutale.

Siden da har en række opgør - med skyderier på åben gade - udspillet sig i både Malmø, Göteborg og sydlige forstæder til Stockholm, og Centerpartiet fra den borgerlige regeringskoalition har nu fået nok og vil bl.a. sætte ind ved at forhindre »importen« af kriminalitet fra Danmark.

»Vi så i sin tid, hvordan Hells Angels og Bandidos først spredte sig fra Danmark op gennem Skåne, og nu ser vi det igen med de nye grupperinger, og vi ved, at størstedelen af den importerede narkotika kommer over Øresundsbroen, og så giver det ingen mening, at politiet i de to lande arbejder hver for sig. Der er behov for et formelt politisamarbejde i form af et Øresundspoliti,« siger Centerpartiets retsordfører, Johan Linander.

Hårdt ramte områder

Nogle af de hårdest ramte områder ligger i Göteborg og omegn, og her er flere grupperinger med bånd til Danmark aktive, fortæller lederen af indsatsen mod bandekriminalitet i regionen, kriminalkommissær Sven Ahlbin.

»Vi støder indimellem på medlemmer af Black Cobra, men udover bandetilhørsforhold, så er der mange kriminelle i området, der via etniske eller familiære bånd er knyttet til bl.a. København. Der findes særligt nogle store familier, der styres med jernhånd af patriarker, der binder de forskellige storbyer sammen,« siger Sven Ahlbin.

Han understreger dog, at der i Sverige mest har været tale om lokale konflikter om territorium eller gammelt had og nag mellem løsere grupperinger, og ikke et struktureret opgør - med et etnisk præg - som det der foregår i København.

Også pressetalsmand ved Stockholm Länspoliti Andreas Fahlén forsøger at nedtone bandekrigen.

»Vi har haft nogle skud-episoder i det sydlige Stockholm, men i de fleste tilfælde har der været tale om markeringer, hvor man eksempelvis har skudt i benene, og det er ikke som i Danmark, hvor man havde skyderier og uskyldige ofre midt i det centrale København,« siger han.

Ikke behov for fællespoliti

Sven Ahlbin fra Göteborgpolitiet mener heller ikke, at der er behov for et decideret Øresundspoliti.

»Vores største problem er, at det strømmer ind med våben fra særligt Balkan, men jeg har ikke noget at udsætte på samarbejdet med det danske politi. Der er åbne strategiske og operative kanaler, der fungerer fint,« siger han.

Men Centerpartiets retsordfører mener, at udviklingen taler for sig selv.

»Vi vil jo integrere Øresundsregionen, og det betyder også, at de kriminelle grupperinger integreres, og så må politiet følge med. Det skal være lige så naturligt for politiet i Skåne at arbejde med politiet i København som politiet i Halland eller Småland, og sådan er det ikke i dag. Vi må have formelle arbejdsgange, så man ikke hver gang skal finde frem til den rette person i København. Det handler både om tillid og rutiner,« siger Johan Linander.