Svenske terrorsigtede er gamle kendinge

To af de fængslede »svenskere« i sagen om terrorplanerne mod Jyllands-Posten har været fængslet i Pakistan mistænkt for at være involvereret i terror.

De tre terrorsigtede blev torsdag formiddag varetægtsfængslet i fire uger ved Retten i Glostrup. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var langtfra tilfældigt, at svensk og dansk politi fik nys om planerne om det terrorattentat mod Jyllands-Posten, som onsdag blev afværget i København.

To af de sigtede svenskere i sagen er således gamle kendinge af det svenske sikkerhedspoliti SÄPO efter at have siddet fængslet i Pakistan for terrormistanker. Begge sager har været omtalt fyldigt i svenske medier.

Samtidig spekulerer svenske medier i, at der kan være en forbindelse mellem de i alt fire fængslede (tre i Danmark og én i Sverige) i sagen om det afværgede attentat i København og så den akistansk-amerikanske terrorist David Headley, der har tilstået terrorplaner mod Jyllands-Posten. Terroreksperten Magnus Ranstorp siger til svenske Expressen.se, at en 50-årig forretningsmand bosat i det centrale Stockholm har forbindelser til Headley, og at han kan være hjernen bag det planlagte angreb mod Jyllands-Posten.

Den 29-årige M.A., der nu sidder fængslet i København, har været fængslet i Pakistan i 2009 og i Somalia i 2007. På begge rejser har han været ledsaget af sin kæreste, med hvem han har en søn, der var med på rejsen til Pakistan. Parret rejste ved den lejlighed sammen med den algerisk-svenske Muhammed Ghezali, der fra 2002 til 2004 sad fængslet på den amerikanske base Guantanamo efter at været blevet fanget af amerikanske soldater i Afghanistan. Efter fængslingen blev parret og Ghezali ifølge Svenska Dagbladet løsladt efter pres fra det svenske udenrigsministerium.

Fængslet i Pakistan

Den 37-årige S.Z., der blev fængslet i Stockholm onsdag, har været fængslet i Pakistan i 2009. Han har udstyret sin Facebook-profil med et billede af en jihad-kriger med et blodigt sværd foran en al-Qaeda-fane. S.Z., der er af tunesisk oprindelse, blev onsdag anholdt i Stockholm forstaden Järfälla.

Mens de to omtalte mænd er flittigt omtalt i svenske medier, er det mere sparsomt med oplysningerne om den 44-årige M.D., der ligesom S.Z. er af tunesisk oprindelse, og om den 30-årige O.A

Endelig synes der også at være en klar forbindelse fra den 26-årige A.S., der onsdag blev arresteret i Greve og i går løsladt af retten i Glostrup, selvom han fortsat er sigtet for forsøg på terror.

Hans bror fortalte i går, at broderen kender to af de tre terrorsigtede, som blev anholdt på Mørkhøjvej i Herlev onsdag. Og at han mødte dem, da han var i Stockholm for at fri til en pige.