Svenske studerende dropper Danmark

Studerende fra udlandet fravælger i stigende grad at læse i Danmark. Især svenskere og nordmænd bliver væk, viser nye tal, som bekymrer universitetsbossernes formand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trafikken over Øresundsbroen er aftaget – i hvert fald den trafik, der har transporteret unge svenske studerende ind på de danske universiteter. Det fremgår af et nyt notat fra Videnskabsministeriet, der har opgjort antallet af kvote 2-ansøgninger – det system som udenlandske studerende skal igennem for at komme ind på et dansk universitet.

Her viser det sig, at antallet af unge fra Europa, der vil til Danmark, er faldet markant fra 2010 til 2011: 1.000 færre søger hertil, hvilket svarer til en nedgang på 33 procent, og det er især nordmænd og svenskere, der bliver væk, viser tallene. Tilsammen kommer der omkring 600 færre ansøgere fra de to nordiske nabolande.

»Det er for alvor ved at gå op for de unge i de nordiske lande, at det faktisk er svært at blive optaget på danske universiteter,« siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) om udviklingen.

INFOSHOP: Se hvad skoleeleverne uddanner sig til

Hun hæfter sig ved, at der nu er ved at være en bedre balance i forholdet mellem, hvor mange danske studerende, der tager til udlandet for at læse, og hvor mange udenlandske unge, der kommer til Danmark for at studere.

»Men jeg kunne godt ønske mig, at den balance opstod ved, at vi sendte flere danske studerende til udlandet, for Danmark får brug for mange flere højtuddannede i fremtiden. Både danske og internationale,« lyder det fra ministeren.

Rektorformand bekymret over udviklingen

Dermed er der bremset for en del af den trafik, som i mange år har resulteret i historier om danske studerende, der ikke kan komme ind på især medicinstudierne, fordi svenske unge sætter sig på en del af de eftertragtede studiepladser.

Jens Oddershede, rektor på Syddansk Universitet og formand for rektorkollegiet, der består af alle landets otte universitetschefer, mener da også, at det er bedst, hvis Sverige uddanner deres egne læger. Men han ser en foruroligende, bagvedliggende strømning i tallene: »Jeg er mere bekymret for en almindelig tendens til, at vi får færre udenlandske ansøgere i det hele taget,« siger han.

Rektorformanden fortæller, at Videnskabsministeriet har pålagt universiteterne at skabe bedre balance i forholdet mellem danskere, der rejser ud, og udlændinge, der rejser ind. Men det krav er han stærkt kritisk overfor:

»Det vil føre til en væsentlig mindre tilgang af udenlandske studerende, og det er ikke i Danmarks interesse. På den lange bane mister vi arbejdskraft, når vi ikke tiltrækker flere udenlandske studerende. Det gør også danske universiteter mindre konkurrencedygtige, når vi ikke kan tiltrække de bedste studerende,« siger Jens Oddershede.

INFOSHOP: Tjek her karaktergennemsnit på 331 videregående uddannelser

I erhvervslivet hæfter man sig også ved, at flere udenlandske studerende er en bonus for Danmark.

»Især hvis vi kan fastholde dem efterfølgende. Det skal vi nok begynde at koncentrere os lidt mere om,« siger Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i DI.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen fastslår, at hun vil følge situationen tæt:

»Jeg vil holde meget øje med antallet af internationale studerende generelt, der søger til Danmark. For det er vigtigt, at Danmark er et attraktivt land at studere i,« siger hun.