Svenske højrenationalister finder nye lokaler efter at være smidt ud af Comwells konferencecenter

Comwell Conference Center bøjede af for pres fra venstrefløjen, skriver Alternativ för Sverige i pressemeddelelse. Partiet hævder nu at have fundet nye lokaler til konferencen lørdag.

Det yderliggående svenske højreparti Alternativ för Sveriges fest og konference for omkring 200 højrenationalister i København lørdag har medført en del dramatik. Eftersom det ikke har været muligt for Alternativ för Sverige at finde en vært, som ville lægge hus til partikonferencen i Sverige, var det aftalt, at festen skulle have fundet sted på Comwell Conference Center på Amager.

Men i går kom det frem, at festlighederne i konferencecentret er aflyst. Hos BC Hospitality Group, som både ejer og driver Comwell Conference Center, ønsker pressechef Karen Østerbye ikke at kommentere på specifikke gæster og arrangementer. Men i går udsendte Alternativ för Sverige en pressemeddelelse, hvori man bekræfter, at Comwell Conference Center har aflyst det svenske partis fest. Det er dog, ifølge pressemeddelelsen, allerede lykkedes partiet at finde nye lokaler til festen et ikke nærmere præciseret sted i København.

Kritiske indlæg på Trustpilot

Så sent som onsdag 13. marts udtrykte Comwell Conference Center ellers over for Berlingske, at det ville være dobbeltmoralsk at afvise Alternativ för Sverige.

»Vi kan med vores multinationale og etiske værdisæt ikke diskriminere mod en enkelt person, forening eller virksomhed hvis formål eller holdning er demokratisk og lovligt forankret. Uanset om vi som virksomhed er enige heri eller ej. Det ville være dobbeltmoralsk og sandsynligvis også ulovligt,« skrev  Comwell Conference Center i en mail.

Selv om Comwell Conference Center har en anden ejer og operatør (BC Hospitality Group) end selve Comwell-hotellet, har Alternativ för Sveriges arrangement på adressen medført et mindre stormløb mod hotellet på Trustpilot med kommentarer i stil med: »At skulle dele hus med erklærede nazister gør generelt bare et ophold rigtig dårligt!«. Ifølge DR har over 200 brugere de seneste døgn givet Comwell én rød stjerne med henvisning til samarbejdet.

Det har endnu ikke været muligt for Berlingske at få uddybet årsagen til aflysningen fra Comwells side, men ifølge Alternativ för Sveriges pressemeddelelse er konferencecentrets aflysning sket efter at »venstreekstremisternes moddemonstration blev kendt«, og at Comwell »udtrykkeligt har henvist til de forstyrrelser, som venstreekstremister ville kunne forårsage« i forbindelse med arrangementet.

Hos Københavns Politi bekræfter ledende politiinspektør Peter Dahl, at man har haft kendskab til, at Alternativ för Sverige ville holde konference og fest på Comwell, fordi partiet selv har meddelt det til politiet. Der har ikke været anmeldt nogen officiel moddemonstration, men gennem de sociale medier har politiet kunnet se, at den aktivistiske venstrefløj har opfordret til at aktionere mod det svenske højreparti lørdag. Ekstra politimandskab er således blevet indkaldt.

»Vi har noteret os, at arrangementet er aflyst på Amager, men vi ved ikke, hvor konferencen måtte være flyttet hen. Så i øjeblikket forholder vi os afventende og er klar til hvad som helst,« siger Peter Dahl.

Nationalmuseet sagde nej

»Det er trist, at venstreekstremisternes skræmmemetoder forekommer selv i Danmark, som jo ellers har en lang tradition for ytringsfrihed og generelt har et utroligt meget bedre debatklima end Sverige,« udtaler Alternativ for Sveriges formand, Gustav Kasselstrand.

Berlingske har forsøgt at få ham eller andre fra Alternativ för Sverige til at fortælle, hvor konferencen er flyttet hen, men det er ikke lykkedes at få kontakt til partiet.

Nationalmuseet, der tidligere har været nævnt af Alternativ för Sverige som et muligt alternativt lokale, blev første gang kontaktet af partiet 28. december og svarede positivt på henvendelsen. Men partiet vendte ikke tilbage, før museet pludselig blev kontaktet fredag morgen af det husvilde parti. Det fortæller museets kommunikationschef Jacob Frische.

Ifølge kommunikationschefen måtte Nationalmuseet dog melde pas med så kort varsel for så stort et  arrangement, der ligger udenfor normal åbningstid og kræver meget hvad både mad og personale angår. Jacob Frische kan ikke svare på om Nationalmuseet, såfremt det ville have været praktisk muligt at modtage Alternativ för Sverige på lørdag, ville have gjort det.

»Hvis vi vurderer, at et arrangement kan udgøre en sikkerhedsrisiko, rådfører vi os med vores egen sikringsenhed og evt. politiet. En sådan vurdering er selvfølgelig særligt vigtig for os som museum, der rummer uerstattelig kulturarv. Men da arrangementet aldrig blev aktuelt, har vi ikke konkret vurderet en eventuel sikkerhedsrisiko,« skriver Jacob Frische i en mail til Berlingske.