Svensk islamist med forbindelse til dansk terrorsag anholdt i Grækenland

To svenskere tilbageholdes af myndighederne i Grækenland, skriver TT. De to mænd er under mistanke om at være på vej til at melde sig under fanerne hos den berygtede terrororganisation Islamisk Stat.

Mirsad Bektasevic
Den svenske islamist Mirsad Bektasevic - i blandt andet Danmark også kendt under navnet Maximus - er angiveligt blevet anholdt i Grækenland undervejs til Syrien for han ifølge myndighederne ville tilslutte sig Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Der er tale om en 28-årig mand og 19-årig mand, som begge mistænkes for at være tilknyttet Islamisk Stat.

Myndighederne mener, at de var på vej til Syrien, da de blev anholdt med forskellige våben, herunder en machete og våbenhylstre til automatvåben.

En græsk politikilde siger til TT, at de blev anholdt ved en rutinekontrol i torsdags.

»De blev pågrebet under en rutinekontrol. Vi gennemsøgte deres tasker og fandt to knive,« siger en græsk politikilde til det svenske nyhedsbureau TT.

Ifølge de foreliggende oplysninger rejste de til Grækenland for ti dage siden. De blev anholdt i torsdags.

Politiet siger videre, at en gennemsøgning af deres bagage åbenbarede flere ting. Det gælder kampudrustning, mobiltelefoner, penge - svenske kroner, euro og amerikanske dollar.

Svenskerne ville ifølge græske medier til Tyrkiet og derfra videre til Syrien.

I første omgang er de to svenske mistænkt for brud på våbenloven, men politikilden siger, at mistanken kan udvides.

Den 28-årige mand skulle ifølge den svenske avis Aftonbladet være Mirsad Bektasevic, der er en gammel kending. Han har tidligere afsonet en dom for brud på terrorlove.

'Maximus'
I Danmark kender vi bedre Mirsad Bektasevic under det navn, som han selv brugte i forbindelse med terrorsagen tilbage fra 2005, hvor personer blev anholdt både i Danmark og i Bosnien. Det er navnet 'Maximus', som Mirsad Bektasevic brugte i det, der senere blev kendt som Glostrup-sagen.

I Glostrup-sagen skulle Maximus have været en af de ledende personer i sagen, der fik betegnelsen som Danmarks første terrorsag.

I 2007 blev han dømt en lang fængselsstraf i Bosnien, efter at han blev pågrebet med et selvmordsbælte og 20 kilo sprængstof.

"Maximus" blev anholdt i Bosnien sammen med en mand med bopæl i København. Flere personer i København kom under mistanke.

Det endte med, at en person blev dømt syv års fængsel i Danmark for planer om terror.

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp beskriver den 28-årige som en veteran i terrorsammenhæng.

»Det er en person, som før er dømt, og som vi derfor har ganske meget information om. Han har også været meget åben på nettet om det, han laver,« siger Ranstorp.

»Han var med i den første danske terrorcelle, den såkaldte Glostrupcelle,« tilføjer han.

Du kan læse BTs store gennemgang af udviklingen i sagen her.

 

 

/Ritzau