Svensk hacker udleveret til Danmark

Den 29-årige hacker Gottfrid Svartholm Warg er onsdag blevet overført til et dansk fængsel.

Gottfrid Svartholm Warg. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTIL ERICSON

Gottfrid Svartholm Warg er mistænkt for at stå bag det største hackerangreb mod Danmark nogensinde. Torsdag bliver den svenske hacker fremstillet i et grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg.

»Vi har begæret ham udleveret til Danmark, fordi vi mener, han har begået kriminalitet rettet mod steder her i Danmark,» siger chefanklager ved Københavns Politi Dorit Borgaard ifølge bt.dk. Hun ønsker ikke at uddybe detaljerne i sagen, så længe den stadig efterforskes.

Gottfrid Svartholm Warger er mistænkt for at stå bag et it-angreb mod firmaet CSC, hvor hackere fik adgang til politiets kørekortregister, herunder millioner af danske CPR-numre, hemmelige oplysninger fra Schengen-registrene og 10.000 tjenestemænds password og e-mail.

Ifølge svenskerens danske forsvarer, Luise Høj, er Gottfrid Svartholm Warg helt uforstående over for anklagerne imod ham.

»Han er træt af, at han skal udleveres til Danmark. Han kan ikke forstå, hvorfor han skal blandes ind i den her sag, »siger Luise Høj til Ekstra Bladet ifølge bt.dk.

Da Gottfried Svartholm Warg blev anholdt i 2012 i Cambodja, havde han programmet Hercules installeret på sin Mac Book Pro. Programmet kan bruges til at lave en kopi af en IBM Mainframe og dermed finde svaghederne. Indbruddet hos CSC skete netop i en IBM Mainframe. 

Gottfried Svartholm Warg nægter sig skyldig. Hans forsvarer siger til Ekstra Bladet, at mange forskellige mennesker havde adgang til hans computer, som blev brugt til eksperimenter.

Den 29-årige svensker er kendt for at stifte fildelingstjenesten Pirate Bay. Han har tidligere været involveret i store hackersager og har blandt andet forsøgt at hacke sig adgang til Nordea, Odense Kommunes bankkonto, den danske betalingstjeneste Nets samt en dansk fagforening.