Svensk ekspert: Tvivlsomt at asylstramning har stor effekt

Krav om forsørgelse, midlertidig opholdstilladelse og pålæg til kommunerne om at tage imod flygtninge skal tackle flygtningekrisen i Sverige.

Flygtninge-presset på Sverige er en både dyr og logistisk vanskelig øvelse, som har nødvendiggjort et samarbejde mellem regeringen og den borgerlige alliance, som fredag fremlagde en pakke, der skal komme problemerne til livs. Her er vi ved Migrationsverkets forpost på et tidligere Best Western-hotel i Malmø-forstaden Jägersro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Den akutte flygtningekrise i Sverige har bragt den rød-grønne regering og den borgerlige alliance sammen i en sjælden forbrødring, der skal tackle de enorme udfordringer, Sverige står over for. Op mod 190.000 asylansøgere ventes til Sverige i år, og intet tyder på, at det bliver anderledes næste år.

De to hovedelementer i den 20 punkt store pakke er, at opholdstilladelser gøres midlertidige på tre år, og at alle kommuner tvinges til at tage imod flygtninge.

»Vi har en dramatisk udvikling. I så ekstra­ordinær situation kan man ikke tænke som man plejer, så må man tænke ud over rammerne,« siger statsminister Stefan Löfven (S), som er glad for den brede aftale, der dog er uden Vänsterpartier, og Sverigedemokraterna var ikke inviteret med til forhandlingerne.

 

Ingen stor forandring

Fritaget for den midlertidige opholdstilladelse er dog både børnefamilier og uledsagede børn, som der i år ventes at komme op mod 40.000 af til Sverige. De vil fortsat få permanent ophold. Efter tre års midlertidig opholdstilladelse kan flygtninge ligeledes få permanent ophold, hvis de fortsat har behov for beskyttelse eller kan forsørge sig selv. Og det får eksperter, som Svenska Dagbladet har talt med, til at tvivle på effekten af stramningen.

»Forslaget vil ikke betyde nogen stor forandring på antallet af asylansøgere, som vil komme til Sverige. I det store og hele fremstår Sverige stadig som et bedre alternativ end vore nabolande, og det er der ikke ændret på. Den store begrænsning, som nu indføres, gælder jo andre end asylansøgere,« siger Henrik Emilsson, forsker i migrations- og integrationspolitik ved Malmø Højskole til avisen.

Med i pakken er desuden, at familiesammenførte fremover skal kunne forsørge sig selv, og så skal pensionerede lærere og lærerstuderende kunne undervise de nyankomne, og friskoler inddrages i at tage imod flygtningebørn.

De mange asylansøgere betyder, at der udløses en ekstra regning på 29 milliarder svenske kroner til Migrationsverket, som står for modtagelse og indkvartering af flygtninge. Det betyder en samlet asylregning på over 60 milliarder kroner næste år. Statsminister Löfven siger, at det er vigtigt at nedbringe den regning, som skal finansieres ved yderligere låntagning og besparelser. Desuden må regeringen droppe sin målsætning om i 2018 at have den laveste arbejdsløshed i EU.

»Et dårligt forslag«

I den grønne regeringskoalition har aftalen slået revner. Regeringspartneren Miljöpartiet er fortsat stærkt kritisk over for den, men har valgt at blive i regeringen. Partiets politiske ordfører, Gustav Fridolin, siger til Aftonbladet om den midlertidige opholdstilladelse.

»Vi synes, at det er et dårligt forslag, det har vi sagt tydeligt. Men det var vigtigt for Moderaterna, og så er det også vigtigt for at nå til et kompromis. Det afgørende for os har været, at børn bliver undtaget.«

En skærpet grænsekontrol er ikke med i pakken, hvor der stadig udestår en række elementer at blive enige om.