Svend Lings vil gå langt for at fremme sagen om aktiv dødshjælp: »Jeg smurte tykt på«

I Svendborg står to tidligere læger tiltalt for i tre tilfælde at have assisteret ved selvmord. Den ene, Svend Lings, er frontfigur i en gruppe, som kæmper for at gøre aktiv dødshjælp lovligt.

Sagens hovedtiltalte, Svend Lings, i sit hjem på Fyn. Den anden tiltalte i sagen, Frits Schjøtt, sammenligner de tos gerninger med abortlægerne før Anden Verdenskrig, som af etiske grunde gik imod lovgivningen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen

De to pensionistlæger tager det med ophøjet ro, at de sidder på anklagebænken i en sag, der kan give dem op til tre års fængsel.

De klapper hinanden på skulderen og sender indforståede blink til bekendte og familie på tilhørerrækkerne.

Sagens hovedtiltalte, Svend Lings, er anklaget for at have assisteret ved tre selvmord. 83-årige Frits Schjøtt står tiltalt for – og vedkender sig – at have udskrevet medicin til brug ved selvmord.

Svend Lings til en kvinde, før hun begik selvmord

»Husk i givet fald, at der skal en elastik om halsen.«


76-årige Svend Lings er åben om, at han hjælper mennesker med at tage deres eget liv, men han bedyrer, at han alene rådgiver og ikke personligt leverer den dødbringende medicin. Han står frem, siger han, for at fremme sagen om at få aktiv dødshjælp og assisteret selvmord gjort lovligt i Danmark.

I den forbindelse påstår han i retten at have »overdrevet« og »smurt tykt på«, når han omtalte det netværk af læger, han har stiftet. I et program på Radio24syv har Svend Lings givet udtryk for, at der var en mindre gruppe af læger, der gjorde som han.

Han tillod sig at benytte sig af den »kunstneriske frihed« for at »skrue op for dramaet«, siger Svend Lings.

Den pensionerede overlæge forsøger at samle opbakning til et forslag på borgerforslag.dk om aktiv dødshjælp. Her fremgår det blandt andet, at personen, der ønsker at tage livet af sig selv, skal lide af »svær, kronisk sygdom eller skade af fysisk art«.

En plasticpose for en sikkerheds skyld

Men i Svend Lings egen praksis – hvor han altså efter eget udsagn har hjulpet »mange« – er der undtagelser.

Mandag i byretten fortæller den 76-årige fynske læge om en kvinde, som var »svært alderdomssvækket«. Han beskriver selv kvindens sag som en »undtagelse« fra de kriterier, han ellers har til de personer, han hjælper.

Hun døde i august 2018 – tilsyneladende efter Svend Lings anvisning – med maven fuld af et særligt medikament og med en plasticpose over hovedet.

Før det havde Svend Lings rådgivet hende i en e-mailkorrespondance. Blandt andet rådede han hende til at supplere medikamentet med en plasticpose over hovedet for en sikkerheds skyld.

»Husk i givet fald, at der skal en elastik om halsen,« skrev Svend Lings i e-mailen, som anklageren læser op fra.

Svend Lings er også tiltalt for at assistere et mislykket selvmord, men den pågældende mand har afvist at afgive forklaring for retten, da han angiveligt ikke husker noget.

Det tredje forhold i anklagen mod den tidligere overlæge handler om brillemanden Jørgen Vesterby, som var hovedpersonen i TV 2-dokumentaren »Jørgen vil dø«.

Svend Lings medvirker i dokumentaren, og i retten siger den afdødes tidligere kone, Dorthe Vesterby, fra vidneskranken, at den pensionerede overlæge tilbød at hjælpe Jørgen med at dø.

Anklageren vil vide, hvordan Svend Lings mente at kunne hjælpe.

»Ved at komme med noget medicin,« svarer Dorthe Vesterby.

Ved du, om det sker?

»Det sker.«

Har du set medicinen?

»Nej.«

Mere når anklageren ikke at spørge om, før dommeren stopper vidnet fra potentielt at inkriminere sig selv. Hun når at fortælle, at hun modtog en konvolut uden afsender med posten, som var adresseret til Jørgen Vesterby, og at hun aldrig så indholdet.

Der ventes at falde dom i sagen senere på måneden. Sagen fortsætter 19. september.