Svend Bergstein vil til tops hos Konservative

Tidligere CD-minister og pegepindssvingende TV-major Svend Bergstein stiller op som formand for Det Konservative Folkeparti i København. Det vækker uro i dele af baglandet. Bergsteins modkandidat er partiveteranen Knud Palsbro.

Svend Bergstein i år 2000, da han afviste at han ville ind i politik igen. Arkivfoto: Andreas Szlavik Fold sammen
Læs mere

Kan en tidligere CDer og forhenværende minister i en socialdemokratisk ledet regering blive formand for Det Konservative Folkeparti i København?

Svaret på det spørgsmål splitter det konservative bagland, efter at tidligere forskningsminister Svend Bergstein har meldt sig som kandidat til den organisatoriske partiformandspost i København, støttet af bl.a. sundhedsborgmester Mogens Lønborg.

Svend Bergstein, der også blev kendt som pegepindssvingende TV-major under den første Golfkrig, meldte sig ind hos de Konservative for 11 år siden, og på tirsdag stiller han op til kampvalg om formandsposten på partiforeningens generalforsamling mod veteranen Knud Palsbro, der er kredsformand på Østerbro og medlem af partiets hovedbestyrelse.

Uforståeligt
Berlingske Tidende har talt med flere K-tillidsfolk, der finder det uhyrligt, hvis Svend Bergstein bliver valgt, fordi han har en fortid i det parti, der banede vejen for Poul Nyrup Rasmussens rødkløverregering, efter at den konservative statsminister Poul Schlüter oven på Tamil-sagen gik af uden at udskrive valg. Blandt dem er modkandidaten Knud Palsbro.

»Jeg tror, jeg bliver valgt, fordi jeg er et kendt ansigt i partiet. Svend Bergstein er mere et kendt ansigt i bladene,« siger Knud Palsbro.

Det tidligere Borgerrepræsentations-medlem Ole Hentzen mener, det vil være et anslag mod vælgerforeningen, hvis Bergstein får topposten. »Svend Bergstein er sikkert en sympatisk mand, men han har aldrig gjort noget for vælgerforeningen, og det er for mig uforståeligt, hvorfor han pludselig skulle være frelseren på det organisatoriske plan,« siger Ole Hentzen.

Har den rigtige profil
Mogens Lønborg mener, at Svend Bergstein i dag er en god konservativ og den bedste formandskandidat.

»Han har den rigtige profil, er myndig, dygtig og kan med sin militære baggrund tænke strategisk. Det er ikke fordi, vi skal i krig, men en organisatorisk formand skal støtte op omkring valgkampe, der kræver stor forberedelse,« siger Mogens Lønborg.

Svend Bergstein mener selv, at han har et erfaringsgrundlag, der kan komme vælgerforeningen til gavn, og han tilføjer, at han heller ikke har del i de fløjdannelser, som skaber splid i K-gruppen på Rådhuset.

»Jeg er en rolig type, god til at mægle og tale folk til ro. Det gælder om - på en civiliseret måde - at blive enige om, at man er uenig.«

Ellers kan du noget med en pegepind?

»Åh, bare jeg dog kunne slippe for den,« siger Svend Bergstein.