Svarene kommer senere

Mere end 300 ph.d.-studerende på Aarhus Universitet skulle i går forklare hinanden og deres vejledere, hvad de forsker i.

Jordemoder Sara Fevre Kindberg (bagest) viser sit projekt for Rikke Sørensen. <br>Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere

Der var mange flere spørgsmål end svar.

Men sådan er det med ph.d.-projekter, så længe de foregår. Masser af spørgsmål og tre år til at finde svarene på, hvorfor nogle mandlige sædceller ikke bliver modne nok til at smelte sammen med et æg, om det kan betale sig at opspore og informere mennesker med forstadier til sukkersyge, om ammende kvinder i Danmark mangler D-vitamin, om man kan forbedre den syning, som mange kvinder må igennem efter en fødsel, eller om der er en sammenhæng mellem diabetes og hjertestop eller måske mellem skizofreni og hash.

Disse spørgsmål og hundredvis af andre samt opskrifter på at få dem besvaret blev i går luftet af godt 300 ph.d.-studerende, da Aarhus Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet holdt ph.d.-dag. En årligt tilbagevendende begivenhed, som bliver stadig mere fyldig, i takt med at antallet af ph.d.-studerende stiger, sådan som regeringen har bestemt.

Og stadig mere farverig, eftersom lægerne, der traditionelt har domineret den sundhedsvidenskabelige forskning, har fået selskab af mange andre faggrupper.

Akupunkturprojekt
En af dem, der kunne præsentere et halvgående projekt var jordemoder Sara Fevre Kindberg. Hun har sat sig for at undersøge, om tre akupunkturnåle i øret på en nybagt mor virker lige så godt eller måske bedre end den traditionelle lokalbedøvelse, når kvinder skal sys efter en fødsel. Noget, som umiddelbart vil kunne tages i brug på fødegangene, hvis hendes forskningsresultater bliver, som hun tror.

»Vi vil gerne kunne trylle, sådan at kvinderne får en pæn syning og undgår eftervirkninger i form af besvær med at knibe sammen eller smerter ved samleje,« siger Sara Fevre Kindberg og forklarer, at det kan være vanskeligt at sy pænt i væv, der er hævet efter en sprøjte med traditionel lokalbedøvelse.

Og efter at have undersøgt og udspurgt 117 ud af 226 mødre tyder alt på, at trylleformularen er fundet, siger Sara Fevre Kindberg, der har valgt at placere forsøgene i sin hjemegn Sønderjylland, hvor fødende kvinder ikke er så oplagte »ofre« for ph.d.-studerende.

»Jeg har oplevet en kæmpe interesse for mit projekt - hvis jordemødrene ikke spørger de fødende, beder de sommetider selv om at være med i forsøgene. Måske ville det ikke være det samme i Århus - her er nogle førstegangsfødende jo med i op til fem forsøg på en gang,« siger hun.

Ph.d.-dagen sluttede med en kæmpe fest samt præmier til de bedste fremlæggelser. Og svarene på alle spørgsmålene - de blæser i vinden i op til tre år endnu.