Svampeekspert: Bare lidt fluesvamp kan være dødeligt

Spiser man 30-50 gram af grøn eller hvid fluesvamp kan det være dødeligt. Torsdag er stor familie forgiftet.

Foto: Rune Feldt. På denne årstid bugner skovbunden af svampe. Det er dog ikke alle man kan tage med hjem i køkkenet. F.eks. skal man nøjes med at kigge på disse røde fluesvampe.
Læs mere
Fold sammen

Haslev. Hvis man tager på svampejagt i de danske skove for tiden, er der flere hvide fluesvampe end normalt. Men man skal være meget varsom med ikke at spise dem, da de er yderst giftige.

Det forklarer naturvejleder Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen.

Torsdag er en familie på 12 personer fra Haslev bragt på hospitalet, fordi de menes at have spist svampe, der er samlet i skoven.

- Det er meget alvorligt. Det er nogle af vores allergiftigste svampe. De er velsmagende, men også meget giftige. Har man spist bare lidt af dem, så er de dødelige.

- Der skal få snese gram til, så 30 til 50 gram, og så er du i alvorlig krise, advarer Jan Kjærgaard, siger naturvejlederen, der dog ikke kender til den konkrete sag.

Niels Ebbehøj, der er overlæge på Giftlinjen oplyste tidligere torsdag til DR, at nogle af de indlagte har symptomer på, at de har spist grøn eller hvid fluesvamp.

Fluesvampe er meget almindelige i de danske skove, fortæller Jan Kjærgaard.

- I år har der været rigtigt mange snehvide fluesvampe. Den har også en dobbeltgænger, som ikke er giftig. Men jeg siger alligevel: Lad være med at spise den.

- Det er ikke nok at tro, at det er den. Man skal vide, at det er den, siger han.

Ifølge naturvejlederen kan hvid og grøn fluesvamp give ubehagelige symptomer. Man kan ikke behandle selve forgiftningen, men man kan symptombehandle, forklarer Jan Kjærgaard.

- De giver symptomer i form af maveubehag, koliksmerter, diarré og opkastninger.

- Men det er det mindste af det, for bagefter kommer cellegiften, der angriber lever og nyrer med risiko for lever- og nyresvigt, og inden for en uges tid måske død, siger naturvejlederen.

Der er ifølge naturvejlederen cirka 7000 arter af svampe i Danmark, hvoraf 100 er spiselige, mens ti er alvorligt gifte. Resten er lidt giftige eller smager dårligt.

/ritzau/