Svag skolevejledning styrer unge uden om erhvervsskoler

Elever bliver ikke klædt ordentligt på til alternativerne til gymnasiet, lyder kritikken fra erhvervsskolerne. Om blot få år er Danmark i akut mangel på håndværkere.

Skolepraktikværkstedet i Avedøre, hvor mekanikere uddannes. Teknisk Erhvervsskole Center TEC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Om syv år vil der mangle 150.000 håndværkere i Danmark.

Dårlig vejledning af unge i folkeskolen bærer en del af ansvaret, fordi alt for mange unge per automatik stempler ind på gymnasiet uden at modtage nogen form for vejledning eller information om alternativerne.

Sådan lyder kritikken fra både erhvervsskoler og elever forud for den omfattende reform, som skal hæve kvalitet og omdømme for erhvervsskolerne, skriver Avisen.dk.

Kommunernes nuværende vejleding er hverken tilstrækkelig eller optimal, siger formand for Erhvervsskolelederne, Peter Amstrup.

»Vi ser, at unge ikke foretager kvalificerede valg, men bare løber derhen, hvor de fleste løber hen. I mit hoved er der ingen tvivl om, at kommunerne har svigtet sin opgave,« siger Peter Amstrup.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) anerkender problemet og varsler ændringer forud for efterårets reform.

»Regeringen er netop i færd med at se på vejledningsindsatsen i overgangen fra grundskole og ungdomsuddannelser, og vi vil fremlægge et forslag til ændringer på vejledningsområdet,« skriver hun i en mail til Avisen.dk.

Kun 19 procent af de unge, der går fra folkeskolen til en ungdomsuddannelse i år, har valgt en erhvervsuddannelse som første prioritet. I 2001 lå andelen på omkring en tredjedel.

Den udvikling er katastrofal i en tid, hvor Danmark tørster efter faglærte håndværkere samtidig med, at gymnasierne spytter stribevis af studenter ud, som aldrig bruger huen til noget.

Ifølge erhvervsskolerne handler det om, at kun skolelever, som erklærer sig åbent i tvivl om deres uddannelsesvalg, modtager vejledning.

Fra politisk side blev det for et par år siden bestemt, at Ungdommens Uddannelsesvejledning, som er ejet af kommunerne og har til opgave at vejlede unge, skal bruge ressourcerne på at vejlede unge, der direkte er i tvivl. Her anerkender, at for få unge bliver vejledt individuelt.

»Jeg er helt enig med erhvervsskolerne i, at mange unge mangler at tale individuelt med en vejleder, men det er ikke fordi, vejlederne ikke vil tale med dem. Det er simpelthen fordi, vi gør, som der står i loven,« siger formand for Ungdommens Uddannelsesvejledning, John Vilhelmsen.