Svært for nære kontakter at få tid til coronatest: Nu skal testkapaciteten øges yderligere

Flere steder i landet skal personer, som har været i nær kontakt med en smittet, vente flere dage på at få en tid til en coronatest. Og det er ikke tilfredsstillende, lyder det fra sundhedsministeren.

Testkapaciteten skal øges yderligere, så flere personer kan blive testet den kommende periode. Lige nu oplever man lange ventetider på coronatest for nære kontakter i Region Sjælland og Region Hovedstaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er man bosat i hovedstadsområdet eller på Sjælland skal man i øjeblikket væbne sig med flere dages tålmodighed, hvis man ønsker at bestille tid til en test for coronavirus.

For der er i øjeblikket stor efterspørgsel, og det fører lange ventetider med sig – både på de faste og mobile testcentre flere steder i landet.

Men har man været i nær kontakt med en smittet, kan man få en forlomme i køen. Ved at ringe til smitteopsporingen kan man nemlig få udleveret et id-nummer, som kan bruges, når man bestiller en test. På den måde kan man komme hurtigere frem i køen.

Alligevel er det ikke muligt at blive henvist til test med det samme i Region Sjælland og Region Hovedstaden, som er så presset på testkapacitet, at der er op til fire dages ventetid på flere centre. Det viser en opgørelse af Testcenter Danmark over ventetider på landets testcentre.

I fire ud af seks testcentre i Region Sjælland er der to til fire dages ventetid. I Region Hovedstaden er der i seks ud af syv testcentre en ventetid på over to dage for nære kontakter.

»Ikke tilfredsstillende«

Regeringen og Folketingets partier satte i august ellers en målsætning om, at 80 procent af landets borgere skal kunne få en tid inden for 24 timer. Men mange steder lever systemet ikke op til den målsætning.

På et pressemøde i dag, blev det derfor oplyst, at man derfor vil skrue op for testkapaciteten ved blandt andet at samarbejde med private aktører, der kan tilbyde de såkaldte antigentest. De vil dog ikke kunne bruges på personer, der oplever symptomer eller har været i nærkontakt med en smittet.

Man vil også skrue op for testkapaciteten ved at tilkøbe mere laboratoriekapacitet hos private, som skal sikre flere test i den kommende tid.

»Ved at tilkøbe privat kapacitet kan vi teste 20.000 flere hver dag i dagene op til jul,« lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på dagens pressemøde.

Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, der også var til stede på dagens pressemøde, kunne desuden fortælle, at smitteopsporingens telefonlinjer i det sidste stykke tid har været hårdt presset.

»Det stigende smittetryk mærkes på vores telefonlinjer til nære kontakter. Vi har rekvireret 66.000 test til nære kontakter i de første dage af december. Hvis vi fremskriver det til resten af december, så vil vi have over 200.000 testrekvireringer til nære kontakter i december. Det er en fordobling i forhold til november,« sagde hun.

På dagens pressemøde spurgte Berlingskes udsendte, om det var tilfredsstillende, at nære kontakter ikke kunne få hurtig adgang til test.

»Det korte svar er, at det ikke er tilfredsstillende. Og det er også derfor, at vi opgraderer i Danmark. Alle lande er presset på testkapacitet, og Danmark ligger foran samtlige lande på at teste. Men vi er ikke tilfredse,« lød svaret fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Desuden bemærkede han, at der lige nu er gang i et stort arbejde med at øge testkapaciteten. Blandt andet ved at der skal mere kapacitet i forskellige former for test. Dog kan det være svært at spå om efterspørgslen på test, lød det fra sundhedsministeren.

Hvis man er nær kontakt til en smittet, er anbefalingen fra sundhedsmyndighederne, at man tager en test henholdsvis fire og seks dage, efter at man har været sammen med den smittede.