Svært at drage TV 2-ledelse til ansvar

Kulturministeren og oppositionen skændes om, hvor ansvaret for roderiet i TV 2s økonomi skal placeres. Regeringen får svært ved at tørre regningen af på den tidligere ledelse, mener eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturminister Carina Christensen (K) skal ikke sætte næsen op efter den store erstatning fra TV 2s tidligere ledelse. Sådan lyder vurderingen fra to eksperter i bestyrelsesansvar, efter at Carina Christensen har bedt Kammeradvokaten undersøge, om der er grundlag for at rejse en sag mod den forhenværende TV 2-ledelse. Hun vil have klarhed over, om en del af regningen for TV 2s store underskud kan sendes videre til dem.

»Det er meget vanskeligt, at drage en bestyrelse til ansvar erstatningsretligt. Så længe vi taler om forretningsmæssige skøn, har de meget vide rammer for at skønne forkert. Og efter hvad jeg har læst om TV 2-sagen, er der ikke mulighed for at drage bestyrelsen til ansvar,« siger Lars Bo Langsted, Juraprofessor på Aalborg Universitet.

Udskiftning er sket
Behovet for at få placeret et ansvar for roderiet i TV 2s økonomi er opstået efter, at Rigsrevisionen onsdag kom med en skarp kritik af den tidligere direktion, bestyrelse og kulturminister. Men professor Morten Samuelsson mener også, at »det ligner noget af en udfordring« at få den tidligere TV 2-ledelse draget til ansvar.

»At det i bagklogskabens klare lys var en dårlig ide at lave en radio, kan ledelsen ikke drages til ansvar for. Direktionen og bestyrelsens forretningsmæssige skøn blander man sig ikke i fra domstolenes side. Hvis et stort selskab får underskud, så er der i Danmark tradition for, at man smider direktøren og bestyrelsen ud og kommer videre derfra. Den udskiftning er allerede sket i TV 2,« siger Morten Samuelsson, professor på Copenhagen Business School.

Han vurderer kun, at Kammeradvokaten vil rejse en sag, hvis TV 2 ledelsen har handlet egenrådigt og mod bedre vidende. Men her kan Rigsrevisionens kritik af Kulturministeriet få betydning.

»Hvis ejeren selv løber en risiko, så kan man ikke komme bagefter og sige, at det var bestyrelsens skyld. Er ejeren selv skyldig i forsømmelse, f.eks. ved bare at sidde og læse om TV 2s dårlige økonomi i aviserne uden at gøre noget, så får man et medansvar for den dårlige udvikling,« siger Morten Samuelsson.

Kan ikke løbe fra ansvar
Mens regeringen vil have placeret ansvaret for TV 2s dårlige økonomi hos den daværende direktion og bestyrelse, så kræver oppositionen også en uvildig undersøgelse af daværende kulturminister Brian Mikkelsens (K) rolle i sagen. Brian Mikkelsen har ingen planer om at udtale sig om Rigsrevisionens rapport, fordi han ikke længere er kulturminister, oplyser hans kommunikationschef. Men så let slipper han ikke, hvis det står til Socialdemokraterne og den øvrige opposition.

»Man kan ikke løbe fra et ministeransvar, selvom man har skiftet ministerium, Det er min faste overbevisning, af Brian Mikkelsen før eller siden kommer til at forholde sig til den meget alvorlige kritik, der er rejst af Rigsrevisionen. Tidligere bestyrelsesformand i TV 2 Niels Boserup har nu sagt, at Brian Mikkelsen var fuldt informeret om risikoen ved at starte TV 2 radio. Det er nye oplysninger, som understreger, at Brian Mikkelsen har haft fuld viden om den enorme risiko TV 2 løb i 2007,« siger Morten Bødskov, finansordfører for Socialdemokraterne.

Han kritiserer, at der kun findes sporadiske referater af afgørende møder om TV 2s udvikling, som Brian Mikkelsen har deltaget i.