Supermennesker

De Paralympiske Lege, også kendt som handicap-OL, er i fuld gang i Rio de Janeiro. Parasportens uofficielle mantra er at fokusere på talentet frem for handicappet. Og det skinner igennem med hver eneste verdensrekord og kraftpræstation.

Aaron Fotheringhams vovestykke under åbningsceremonien på Maracanã Stadium er svær at glemme. Den 24-årige amerikaner susede i kørestol ned ad en gigantisk rampe flankeret af sprudlende fyrværkerifontæner, hvorefter hjulene slap underlaget og sendte ham flyvende gennem luften, imens han kastede overkrop og kørestol forover i et frontflip. Foto: Kay Nietfeld Fold sammen
Læs mere

»Supermenneskene«, som britiske Channel 4 har kaldt dem, har indtil videre dystet i bueskydning, atletik, banecykling, judo, vægtløftning, skydning og svømning. Ved redaktionens deadline havde ingen danske atleter endnu opnået topplaceringer. Der er dog fortsat mange konkurrencer tilbage, før de Paralympiske Lege slutter søndag 18. september med finalerne i maraton, siddende volleyball og kørestolsrugby. 21 danske atleter er udtaget i idrætterne atletik, bordtennis, cykling, ridning, skydning og svømning.

Brasiliens blinde fodboldhold

Topopgør i blindefodbold mellem Brasilien og Marokko. Foto: Ricardo Moraes Fold sammen
Læs mere

Sambaboldens hjemland er storfavorit i den paralympiske fodboldturnering. Ikke alene er landet værtsnation, men Brasilien har også vundet samtlige finaler i en af de mest spektakulære sportsgrene, som er unikke for De Paralympiske Lege. Femmandsfodbold for personer uden syn kom første gang på det paralympiske program i Athen 2004. Spillere med begrænset syn får bind for øjnene, og alle må derfor navigere efter den raslende lyd, bolden laver. Målmanden er den eneste spiller, som kan se. Sammen med to hjælpere fra sidelinjen guider han sit hold.

Under åbningskampen mod Marokko tidligere på ugen brillerede brasilianerne med en 3-1-sejr. Den paralympiske fodboldfinale finder sted 17. september.

Xu Qing og Zheng Tao

Kinas Xu Qing under De Paralympic Lege i London 2012. Foto: Adrian Dennis Fold sammen
Læs mere

En af de største medaljehøstere er det kinesiske svømmehold. Helt i top er Xu Qing, som indtil videre har vundet tre guldmedaljer ved dette års Paralympiske Lege. Den 23-årige svømmer mistede det meste af begge arme i et biluheld som seksårig, men allerede året efter fik en læge, som også er para-atlet, ham i gang med svømmesporten. Xu Qing har i øvrigt på ryggen tatoveret en haj, som ifølge den kinesiske svømmer bringer ham held og gør ham i stand til at bevæge sig endnu hurtigere gennem vandet.

En anden profil på det kinesiske svømmehold er Zheng Tao, som i 2012 slog rekorden for 100 meter freestyle for mænd med en tid på ét minut og 13 sekunder. En verdens­rekord, han slog igen to år senere.

Zheng Tao mistede sine arme helt op til skuldrene efter et elektrisk stød som barn. Han bruger derfor alene sine ben og overkrop til fremdrift under vandet. I 2012 beskrev en kommentator Zheng Taos særlige stil som en mellemting mellem »delfinbevægelser« og »butterfly«. I år har han indtil videre vundet en guldmedalje og én af sølv.

Begge de to kinesiske elitesvømmere har den amerikanske svømmer Michael Phelps med de store fødder og hænder som deres sportslige idol.

Aaron Fotheringham

Aaron »Wheelz« Fotheringham vinder ingen medaljer ved De Paralympiske Lege, men hans vovestykke under åbningsceremonien på Maracanã Stadium er svært at komme udenom. I kørestol susede den 24-årige amerikaner i høj fart ned ad en megarampe flankeret af sprudlende fyrværkerifontæner, før hjulene slap underlaget og sendte ham flyvende gennem luften, imens han kastede overkrop og kørestol forover i et frontflip.

En medfødt rygmarvslidelse har frataget Aaron Fotheringham blandt andet evnen til at bruge sine ben. Men det ser den 24-årige mand ikke som en begrænsning.

»Jeg har hjul fæstnet til min bagdel. Hvordan kan det ikke være sjovt?« er han citeret for at sige.

Aaron »Wheelz« Fotheringham har de seneste år præsteret højere og højere hop i sin kørestol og forsøgt sig med vildere og vildere luftakrobatik og tricks, som ellers har været forbeholdt skateboard og BMX-udøvere – for eksempel er han den første, der har udført en dobbelt baglæns saltomortale i kørestol.

»Wheelz« er med andre ord efterhånden for ekstrem kørestolskørsel, hvad Tony Hawk i sin tid var for skateboarding.

Niko Kappel

Tysklands Niko Kappel. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Torsdag lykkedes det tyske Niko Kappel med sit sidste kuglestød at sikre Tysklands første topplacering på skamlen. Den 21-årige tysker vandt med et kuglestød på 13 meter og 57 centimeter – blot én centimeter længere end den polske favorit, Bartosz Tyszkowski. Dermed slog tyskeren også sin egen rekord med 34 centimeter.

»Det er sindssygt, jeg kan næsten ikke fatte det. Jeg er så lykkelig, at det næsten ikke kan beskrives med ord,« sagde kuglestøderen efterfølgende ifølge tyske medier.

Niko Kappel konkurrerer i kategorien for personer af kort statur og altså lavere end 1,45 meter og med arme på ikke over 60 centimeter. Det er første gang, den 21-årige tysker fra Sindelfingen deltager i De Paralympiske Lege.