Supermarkedsgigant bryder løfter om dyrevelfærd

Billige juleænder i Coop-supermarkeders kølediske har ofte levet et kummerligt liv, viser ny »andeguide«.

Arkivfoto: Test af juleænder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke pæne ord om dyrevelfærd, der mangler i supermarkedsgiganten Coops såkaldte madmanifest, som blev udgivet i sommer.

Men når det kommer til at leve op til de flotte ord, så er der slinger i valsen, beretter Radio24syv. To ud af tre juleænder, der scorer bundkarakter i dyrevelfærd i en »andeguide« på nettet, forhandles af netop Coop.

»Hvis der skal være overensstemmelse mellem det, de siger i deres madmanifest og det, der findes i kølediskene, så skal de have nogle ænder, der har noget bedre dyrevelfærd end disse her eksempler, som ligger rigtigt dårligt i guiden,« siger chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse Pernille Fraas Johnsen til Radio24syv.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse, der står bag »andeguiden«, vurderes andeopdrætterne ud fra forskellige vilkår.

»Der er meget stor forskel på den måde, man opdrætter ænderne på. Det handler om, om de kommer ud, hvor meget plads de har, om de har adgang til vand – ænder er jo en svømmefugl, der har brug for vand for at få renset fjerdragten. Men det er ikke alle ænderne, der har det,« lyder det fra Pernille Fraas Johnsen.

Nogle af supermarkeds-ænderne får også kuperet deres næb. Det gælder også to af de andetyper, der kan købes i COOP-supermarkederne.

Thomas Roland, ansvarlighedschef i Coop Danmark, siger, at Coop ikke umiddelbart har planer om at udfase de billige ænder, der er avlet under stressende forhold, men at Coop arbejder på at forbedre informationen om dyrenes forhold på den enkelte vare.