Supermarkeder: Vi har masser af vand

Straks nyheden om den københavnske vandforurening slap ud, begyndte hamstringen. Men se lige her, hvor meget vand, supermarkederne allerede har fået frem.

Producenterne af kildevand har haft folk på overarbejde i nat, så der er friske forsyninger til supermarkederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indbyggerne i Storkøbenhavn flåede stort set samtlige vandflasker ned fra hylderne fredag, men allerede lørdag formiddag, er der masser af flaskevand til kunderne, lover supermarkederne.

Sådan lyder den glade melding lørdag morgen fra en række supermarkedskæder i hovedstaden.

- Vi har masser af vand på hylderne her til morgen. Der skal nok være vand nok til alle. Vi tror på, at der er nok, men nu må vi se.

Det siger kommunikationsdirektør i Dansk Supermarked, Finn Lund Andersen, som fortæller, at man har arbejdet på højtryk hele aftenen og natten på at skaffe mere vand i København.

Supermarkedskæden har tømt sine lagre i Jylland og kørt det til butikker i København. Der har været kaldt ekstra folk ind både hos leverandørerne, på lagrerne og hos vognmænd - alle har de brugt nattetimerne på at sikre rent drikkevand til de hungrende københavnere. Også producenterne har brugt natten på at fylde mere vand på flasker.

- Vi har tømt alle vore lagre i Jylland, så når varehusene åbner, er der vand i alle Netto-, Bilka- og Føtex-butikker. Og det er store mængder. Det er cirka et lastvogntog med vand til hver butik. Det er 40 paller, og det er altså meget, siger Finn Lund Andersen.

Fredag eftermiddag blev stort set alle supermarkeder i hovedstaden støvsuget for vand. Meldingen om, at drikkevandet kan være forurenet, fik borgerne til at valfarte til butikkerne for at hamstre vand. Men lørdag morgen er der altså igen frisk vand på hylderne.

Meldingen fra Coop, som blandt andet SuperBrugsen hører ind under, er knap så optimistisk. Også her har man været på overarbejde for at skaffe mere vand.

- Vi gør, hvad vi kan, men vi kan ikke love vand til alle, siger informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen.

Coop har tømt lageret i Albertslund for vand, og der kommer friske forsyninger mandag.

Klokken 11 lørdag formiddag venter Københavns Energi svar på flere vandprøver, som skal vise, hvor meget forureningen har spredt sig.

- Vi har lokaliseret forureningen til en vandbeholder i København, og er det kilden, så har vi styr på det, siger forsyningsdirektør i Vand og Afløb i Københavns Energi, Per Jacobsen til TV2 News.

Og mens københavnerne venter i spænding på at få at vide, om de igen trygt kan tænde for vandhanen, undersøger Dansk Supermarked muligheden for at hente vand i Sverige.

- Vi er i gang med at tale med vores leverandører, siger Finn Lund Andersen.

- Jeg tror på, at vi inden for en overskuelig fremtid nok skal få vand nok til folk i hovedstadsområdet, så folk ikke skal lide et større afsavn, end højst nødvendigt. Det her giver jo bøvl nok i forvejen, siger han.

- Vi er jo tæt på Sverige, og de producerer rigtigt meget kildevand, så jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at vi ikke kan få vand nok.