Supermarkeder mangler økologisk kød i køledisken

Der er flere penge i at malke de økologiske køer end i at sende dem til slagteriet og sælge kødet. Sådan er situationen for mange økologiske landmænd, og det betyder mangel på øko-kød i køledisken.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan bedre betale sig at malke køerne end at slagte dem.

Sådan er situationen for mange økologiske landmænd, efter at mælkekvoterne blev skrottet 1. april. Det har ifølge DR Nordjylland ført til mangel på økologisk oksekød ude i butikkerne.

»Det gør, at det desværre er svært at finde helt almindeligt hakket oksekød i butikkerne,« siger Henrik Biilmann, direktør i selskabet Friland, til DR Nordjylland.

Friland vurderer, at der er blevet sendt cirka ti procent færre økologiske kvæg til slagtning i første halvdel af 2015 sammenlignet med samme periode sidste år.

Ifølge Henrik Biilmann har der længe været stor efterspørgsel efter økologisk oksekød, men manglen er blevet endnu større efter afskaffelsen af mælkekvoterne.

Det betyder, at landmændene har frit spil og kan producere lige så meget mælk, de har lyst til. Og når regnestykket gøres op, kan det bedre betale sig at malke køerne end at sende dem til slagteriet og sælge kødet.

Dansk Supermarked og Coop bekræfter ifølge DR Nordjylland, at der mangler forsyninger af økologisk kød. For supermarkedskæden Føtex har det den konsekvens, at man nu henter øko-kød så langt væk som i Østrig.