Superhård verdensrekord

I en mine i det nordvestlige Sydafrika har man angiveligt fundet verdens i særklasse største diamant en lysegrøn klump af naturens hårdeste stof på 1.400 gram svarende til 7.000 karat.

Alt er omgærdet af den største mystik. Det er ikke oplyst, hvilken mine den er fundet i, hvem der ejer minen, hvilken klasse diamanten tilhører, eller hvor den præcist befinder sig i dag. Men det er heller ikke så underligt, når det angiveligt drejer sig om den største klump af »en piges bedste ven«, der nogensinde har set dagens lys.

Diamanten skulle nemlig veje svimlende 1.400 gram svarende til hele 7.000 karat, hvilket er mere end dobbelt så meget som den hidtil største, Culinan Diamanten, der uslebet vejede 3.106 karat, før den blev skåret op i ni større og 96 mindre stene. Og prisen? Med forbehold for stenens kvalitet kan den meget vel indbringe op mod 200 mio. kr. i sin nuværende rå form og dermed blive verdens hidtil dyreste ædelsten.

Den skinnende lysegrønne sag, der er på størrelse med en mælkekarton, blev ifølge de sparsomme oplysninger fundet i en mine i det nordvestlige Sydafrika.

Herfra skulle den være blevet transporteret af bevæbnede vagter til en bankboks i Sydafrikas største by, Johannesburg. Mere ved man strengt taget ikke ud over at en talsmand for det sydafrikanske ejendomsfirma Two Point Five Group, der skulle eje diamanten på nuværende tidspunkt har udtalt følgende til det sydafrikanske brancheblad Mining Weekly:

»Så vidt jeg har forstået, ligger en 7.000 karat lysegrøn sten i øjeblikket i en bankboks i Johannesburg.«

Talsmanden sendte efterfølgende gennem sin sekretær et uskarpt foto fra et mobilkamera af diamanten til branchebladet, og det er på baggrund af det billede, at Berlingske Tidende har frembragt illustrationen af den store diamant her på siden.

Kraftig efterspørgsel
Berlingske Tidende har vist det amatøragtige mobilbillede til diamantgraderer Tine Kildal fra ædelstensgrossisten Frits Pedersen A/S i København, men hun siger, at hun slet ikke har nogen mulighed for at vurdere stenens kvalitet.

»Den er helt vildt stor, men den skal undersøges af en ekspert, der kan se dens indvendige egenskaber og vurdere, hvordan den bedst bør skæres op. Før det er sket, kan man ikke anslå dens reelle værdi,« siger hun.

Dog mener hun, at der er en pæn sandsynlighed for, at verdens største diamantfirma, sydafrikanske De Beers, der har hovedkvarter i netop Johannesburg, vil købe diamanten med henblik på at få den skåret op i mindre stykker, slebet og derefter videresolgt.

I de senere år er verdensmarkedet for diamanter imidlertid gået op, ikke mindst på det det private smykkemarked. Tendensen er i høj grad også gældende i Danmark.

»Der er en kraftig stigning i salget af diamanter til private på det danske marked. Vi kan helt klart mærke, at danskerne har flere penge mellem hænderne, og det kan vi bl.a. se ved, at vi af hensyn til efterspørgslen har måttet udvide vores sortiment af større diamanter på mellem en halv og en hel karat,« siger Tine Kildal.

Hun oplyser, at disse diamanter typisk koster fra 20.000 til 100.000 kr. i butikkerne.