Sundhedsvæsnet forsømmer allergiramte

Allergibehandlingen nedprioriteres, selv om antallet af allergikere er stigende.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere danskere bliver ramt af allergi. I løbet af de sidste 25 år er antallet fordoblet til mere end en million. Lige nu er omkring hver femte dansker ramt, men det tal vil forsætte med at stige, så der i 2020 vil være mellem 37 og 50 procent af befolkningen, der lider af folkesygdommen. Det viser fremskrivninger fra Statens Institut for Folkesundhed og den europæiske forening for astma og allergikere, skriver Politiken.

Salget af allergimedicin er i perioden fra 2006 til 2011 steget med 30 procent, uden at nogen har kunnet give et præcist svar på, hvorfor flere bliver ramt af allergi.

I 2002 besluttede Folketinget at nedlægge allergispecialet i lægeuddannelsen og fra 2004 til i dag er der kun uddannet tre allergispecialister.

Det betyder, at mange går rundt uden at få behandling, mens andre får behandling uden at blive undersøgt for, hvad der gør dem syge.

- Det er absurd: Man har et sygdomsområde, hvor flere og flere bliver syge, og hvor det koster samfundet dyrere og dyrere, men samtidig vælger man at spare lidt håndører på ikke at få uddannet specialister på området. Siden Folketingets beslutning er det kun gået én vej, og det er ned ad bakke«, siger formanden for Astma-Allergi Danmark, Thorkild Kjær til avisen.

Allergi koster samfundet milliarder af kroner i nedsat arbejdsevne og dårligere livskvalitet, og uden behandling risikerer allergikere at udvikle mere alvorlige allergier og den kroniske lungesygdom astma.

- Hvis vi skal få styr på de sygdomme, skal man lave bedre behandlingsforløb, hvor praktiserende læger og specialister arbejder sammen«, mener Thorkild Kjær.

Det har man gjort i Finland, hvor fokus på området har fået antallet af indlæggelser og lægebesøg på grund af astma til at falde. Samme fokus vil nu blive sat på allergikerne, fortæller Erkka Valovirta, der er adjungeret professor ved Universitetet i Turku.

- Systemet bygger på hurtig udredning af patienten, som uddannes til individuelt tilpasset self management. De kender deres symptomer og behøver ikke at gå til lægen hele tiden, siger Erkka Valovirta.

Han undrer sig over, at man i Danmark har nedlagt specialet.

- Det er specialisterne, der kan uddanne andre, og uddannelse er det vigtigste redskab, når man skal bekæmpe en folkesygdom, siger Erkka Valovirta. Når de milde allergiske reaktioner bliver taget alvorligt, forhindrer man patienten i at udvikle alvorlige symptomer, som senere koster sygedage, lægebesøg og indlæggelser, siger han til Politiken.

BNB