Sundhedsstyrelsen vil afvente erfaringer med ny gentest

Selvom en ny gentest kan gøre en fosterdiagnose mere præcis, vil Sundhedsstyrelsen afvente erfaringerne med testen, før der bliver lavet fælles retningslinjer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsstyrelsen vil ikke indføre ny blodprøve-test, der kan påvise Downs Syndrom, til hele landet, før der er gjort status på erfaringerne med testen.

En række overlæger og hospitaler har ellers efterspurgt nogle nationale retningslinjer, fordi det ikke er alle regioner, der vil tilbyde testen til gravide kvinder fra september af, skriver DR Nyheder.

I Region Nordjylland og Region Hovedstaden vil de gravide fremover have mulighed for at få taget den traditionelle moderkageprøve, men også den nye såkaldte NIPT-test. I Region Syddanmark holder man sig til moderkageprøven, og i Region Sjælland og Region Midtjylland vil udvalgte gravide få tilbudt den nye NIPT-test.

Sundhedsstyrelsen oplyser i en skriftlig kommentar, at en arbejdsgruppe i 2014 vurderede, at den eksisterende fosterdiagnose fungerede godt nok. Nu vil styrelsen afvente situationen i de regioner, der prøver den nye test af.

»Samlet set er Sundhedsstyrelsens vurdering, at forslaget om at indføre NIPT-test givet vis vil kunne gøre fosterdiagnostikprogrammet mere præcist, men ikke uden at det har relativt høje økonomiske omkostninger og i nogle tilfælde få utilsigtede etiske konsekvenser,« skriver sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Steen Dalsgård Jespersen i et skriftligt svar.

Det mener Bjarne Rønde Kristensen, der er ledende overlæge på Odense Universitetshospital, er problematisk.

»Det er ærgerligt og uheldigt, at enkelte regioner har følt sig presset til at bruge testen, fordi det gør, at der bliver forskellige vilkår for de gravide i de forskellige regioner. Hidtil har der været et ensartet tilbud til alle gravide i hele landet, uanset ens økonomiske situation, og hvor man bor. Det har været unikt for Danmark. Derfor er der brug for konkrete retningslinjer,« siger han.

Ifølge ham er regionerne blevet presset til at bruge testen, fordi der er mange private klinikker, der tilbyder den.

Sundhedsstyrelsen mener, at der er brug for et fælles fagligt grundlag for at bruge metoden, før man endeligt kan lave en national strategi.

»Vi gør senere på året status med erfaringerne med anvendelsen af NIPT-testen, og det vil indgå i eftersynet af retningslinjerne for fosterdiagnostik, som vi er ved at indlede,« lyder det fra Steen Dalsgård Jespersen.