Sundhedsstyrelsen: Vi anbefaler ikke narkotest

En række gymnasiale uddannelsesinstitutioner har indført muligheden for at teste elever for alkohol og euforiserende stoffer i skoletiden. Mens rektorer argumenterer med håndhævelse af ordensregler, går det direkte imod sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Hvis der opstår stærk mistanke om, at en elev er påvirket af alkohol eller euforiserende stoffer i skoletiden, vil en række gymnasier nu erstatte tvivlen med en hurtig test, der kan dokumentere omstændighederne med det samme.

En rundringning, Berlingske har foretaget, viser, at mindst fire gymnasier har indført muligheden for at teste elever i skoletiden, mens et femte gymnasium sender eleverne direkte til test ved kommunens misbrugscenter, hvis der er stærk mistanke om, at en elev er påvirket.

Men selv om tiltaget er indført for at håndhæve skolernes ordensregler i forhold til alkohol og euforiserende stoffer, så mener specialkonsulent Maria Koch Aabel fra Sundhedsstyrelsen ikke, at det er den rigtige vej at gå.

»Lige præcis når vi snakker test og stoftest, er det faktisk noget, vi siger meget direkte, at det anbefaler vi ikke,« siger hun til b.dk.

De vigtigste argumenter imod tests er ifølge Maria Koch Aabel, at de er ineffektive i forhold til forebyggelse, de er meget dyre, og de underminerer tilliden mellem skolen og den enkelte elev.

I stedet er det vigtigt at lægge fokus på rådgivning i forhold til et eventuelt misbrug. Eleven skal have en opfattelse af skolen som et sted, hvor vedkommende kan søge støtte og rådgivning, og Maria Koch Aabel mener, at skolerne med indførelsen af en test risikerer at tabe nogle elever på gulvet.

»Vi anbefaler en tilgang, der er mere baseret på dialog med den unge, hvor man yder en rådgivning. Det kan stoftest godt modarbejde,« siger hun.

En stoftest kan ifølge Maria Koch Aabel i værste fald resultere i, at en elev, der netop har brug for hjælp, måske vælger at droppe ud af uddannelsen eller i hvert fald blive væk på grund af en følelse af øget kontrol frem for en dialog mellem eleven og skolen omkring elevens problemer. Af samme grund anbefaler Sundhedsstyrelsen heller ikke sanktioner som permanent bortvisning af elever, der er påvirkede i skoletiden.

»Vi ved, at hvis man har nultolerance, kan man tabe nogle unge mennesker på gulvet, som i forvejen har det rigtig svært og som kun får det endnu sværere, fordi de nu også er væk fra deres uddannelse. På den lange bane kan det ende i misbrugsbehandling, og få store konsekvenser for den unge selv og for samfundet,« siger Maria Koch Aabel.

Hun understreger, at Sundhedsstyrelsen ikke skal diktere uddannelsesinstitutionernes praksis og politik på området. Men anbefalingen er klar: Sundhedsstyrelsen er ikke for stoftest.