Sundhedsstyrelsen undersøger Ventegodts behandlingsmetoder

Sundhedsstyrelsen sætter læge Søren Ventegodt under lup. Flere patienter har klaget over mentale mén efter behandlinger med bl.a. skedemassage. Lægelige eksperter tager afstand, men Ventegodt angrer ikke.

Arkivfoto: Thorkild Amdi Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig at have rettet henvendelse til en alternativ læge i håb om at få hjælp til at blive kureret for sygdomme og sindstilstande som depression, kræft eller seksuel utilstrækkelighed.

Forestil dig så, at du som et led i behandlingen bliver bedt om at tage tøjet af og lægge dig ned på en briks, hvorefter lægen begynder at røre ved din krop; din mave, dine bryster og måske trænge ind i din skede med sine fingre og give en såkaldt vaginal akupressur - en form for massage.

Behandlingen udøves blandt andre af den kontroversielle læge Søren Ventegodt i klinikken Forskningscenter for Livskvalitet i København. Trods massiv kritik fra flere lægelige eksperter, der finder det problematisk, at tidligere patienter tilsyneladende har fået mentale mén efter gentagne behandlinger, ser Søren Ventegodt ikke noget forkert i sin måde at behandle patienterne på.

Ekstra Bladet og Magasinet Søndag på DR har været i kontakt med flere unge kvinder, der mener at have taget skade af Søren Ventegodts behandlinger.

En af dem er »Maja«, der manglede hjælp til at få livskvaliteten tilbage. Efter et halvt års terapi fik hun det så skidt, at hun blev indlagt på Rigshospitalets psykiatriske afdeling med en psykose.

»Maja«s historie, der blev vist på DR i søndags har nu fået Sundhedsstyrelsen til at undersøge Søren Ventegodts behandlingsmetoder ved at kigge journaler igennem og tale med hans patienter.

Ifølge Anne Mette Dons, afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, er det lovligt at bruge hvilken som helst behandling, uden at der findes dokumentation for, at den virker.

»Der er ikke noget i vejen for at anvende massage eller anvende håndspålæggelse. Men hvis man i reklamemæssig øjemed går ud og siger, at behandlingen virker, skal man kunne dokumentere det. Derfor sendte vi i sidste uge et brev til Søren Ventegodt, hvor vi bad ham om at komme med videnskablig dokumentation for nogle af de påstande, der er på hans hjemmeside om, at han kan blandt andet kan helbrede kræft og HIV,« siger Anne Mette Dons.

»Problemet i dette tilfælde er, at noget af behandlingen af patienterne kan opfattes som seksuelle overgreb. Og det skal anmeldes til politiet, fordi det er et strafferetsligt anliggende og intet har at gøre med lægelig behandling,« siger Anne Mette Dons.

På nuværende tidspunkt vil hun ikke sige, om Sundhedsstyrelsen vil fratage Søren Ventegodt hans autorisation.

Hos Lægeforeningen er man glad for, at Sundhedsstyrelsen går ind i sagen.

»Jeg mener ikke, at der er nogen dokumentation for, at Søren Ventegodts behandlingsmetoder virker, og jeg finder det er klart grænseoverskridende at give vaginal massage,« siger Hans Buhl, som er formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, der nu vil nu afvente, hvad Sundhedsstyrelsen foretager sig i sagen.

Men også en række af Søren Ventegodts holistiske kolleger tager skarp afstand fra hans behandlingsmetoder.

Jørgen Finnemann, formand for foreningen Holistisk Sundhed, kalder Ventegodts forhold til sine klienter for »vammelt«.

»Jeg kan ikke tage ansvar for det, han foretager sig. Hvis han var en del af min forenings regi, så ville jeg ikke kunne tage ansvar for det, han laver,« siger Jørgen Finnemann til Ritzau.

Men i følge Søren Ventegodt, der tror på, at vaginal akupressur er et arbejdsmiddel til at få fortrængte følelser op til overfladen, er der ikke noget uansvarligt i hans behandlingsmetode.

Hvordan kan du forsvare at kalde det behandling at stikke to fingre op i skeden på kvinder, der har det skidt?

Ja, hvordan kan en gynækolog forsvare det? Jeg skal ikke forsvare det. Lægelig berøring i den hensigt er noget enhver læge har gjort i mange, mange år. På en måde er det en del af den almindelige gynækologiske undersøgelse, der bare bliver brugt med et andet formål; at kvinden skal mærke sig selv i stedet for, at det er lægen, der mærker på kvinden.

Det kan jo opfattes som værende seksuelle overgreb og dermed er det et strafferetsligt anliggende?

Det forstår jeg ikke, hvad du mener med. Hvis jeg var gynækolog kunne det jo ikke opfattes som et seksuelt overgreb. Det kan kun opfattes som et seksuelt overgreb, hvis en patient klager over det. Og så må vi jo mødes i retten, og jeg må forklare mig. Men jeg kunne aldrig drømme om at lave en vaginal akupressur, uden at vi taler grundigt om det først.

Tror du selv på, at behandlingsformen virker?

Vi har lavet en undersøgelse med tyve kvinder, der viste, at 60 procent af dem følte sig hjulpet efterfølgende.

Du har ret til at lave forskningsprojekter, men kun hvis dine patienter ved, at de deltager i et forsøg. Informerer du dine patienter om det inden behandlingen går i gang?

Ja. Alle patienter får at vide, at det er en forskningsklinik, og de får patientinformation udleveret.

Men »Maja« siger, at du ikke informerede hende om, at hun deltog i et forskningsprojekt.

Det har jeg gjort, og det fremgår også af hendes journal. Og derfor er jeg absolut sikker på, at jeg har sagt det til hende.

Har sagen om »Maja« fået dig til at overveje, om det, du gør, er forkert?

Nej. Jeg har læst hendes journal igennem igen og kan ikke se, at jeg har gjort noget forkert. Hun »overfører« på mig; når problemerne, som hun slås med, kommer op til overfladen, kan hun ikke rumme dem, og så laver hun en klassisk overføring på mig, hvor jeg bliver den slemme, onde og misbrugende. Men det oplever mange terapeuter.