Sundhedsstyrelsen: SSRI skal ikke være første udvej

Ifølge nyt studie har SSRI-medicin ikke større virkning på depression end placebo. Alligevel mener Sundhedsstyrelsen ikke, at vi helt bør stoppe med at give antidepressiv medicin. SSRI-medicin mod depression virker ikke. I hvert fald ikke bedre end placebo.

Men hos Sundhedsstyrelsen, som skriver de vejledninger, læger skal følge i behandlingen af patienter med depression, giver konklusionerne ikke umiddelbart anledning til gennemgribende ændringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Det var den krystalklare konklusionen på et stort systematisk review af overlæge Janus Christian Jakobsen fra Copenhagen Trial Unit, som blev udgivet i sidste måned.

Studiet gennemgik 131 tidligere forsøg med SSRI-medicin med i alt næsten 30.000 patienter og er den største gennemgang af forskningen i effekterne af SSRI-medicin.

Men hos Sundhedsstyrelsen, som skriver de vejledninger, læger skal følge i behandlingen af patienter med depression, giver konklusionerne ikke umiddelbart anledning til gennemgribende ændringer.

»Allerede inden dette studie kom, har det været planlagt, at vi i 2017 opdaterer vores vejledning om behandling af voksne med antidepressive lægemidler. Det har det nye studie ikke ændret på, og det vil naturligvis blive inddraget på sammen måde som anden viden på området,« fortæller Marlene Øhrberg Krah, overlæge i afdelingen for uddannelse og evidens i Sundhedsstyrelsen, til Videnskab.dk.

Hun understreger, at opdateringen er en rutinemæssig opdatering, som sker med jævne mellemrum for at sikre, at behandlingen hviler på nyeste viden. Der vil ikke nødvendigvis ske en ændring i retningslinjerne.

Marlene Øhrberg Kragh mener dog, at det nye studie har »skabt en væsentlig debat.«

»Studiet har været med til at sætte fokus på, at lægerne skal være opmærksomme på, om medicin er det rigtige valg. Der skal være ordentligt grundlag for at give medicin. Man skal spørge sig selv: Er der overhovedet indikation for at anvende medicin? Er der andre muligheder, som kan sættes i stedet?«

Hun understreger, at Sundhedsstyrelsen i forvejen anbefaler lægerne at afprøve andre behandlingsformer, herunder samtaleterapi, før de udskriver medicin.

»Beslutningen om at bruge medicin i behandlingen af depression træffes i et samarbejde mellem lægen og patienten og vil derfor altid være på baggrund af en vurdering af og med den enkelte patient, og det er meget væsentligt,« lyder det.

Ikke desto mindre er der i Danmark rigtig mange patienter, der tager SSRI-piller mod depression. Også for mange til Sundhedsstyrelsens smag. »Ja, vi mener, at vejledningen giver nogle klare rammer for, hvornår man kan overveje at anvende SSRI i behandling af depression.«

»Det er alligevel et lægemiddel, som der er rigtig mange, der får udskrevet, men også til behandling af forskellige sygdomme. Vi vil derfor, når vi opdaterer vores vejledning også have stort fokus på, at få gjort lægerne opmærksomme på vores vejledning, og at det er vigtigt, at de også får revurderet, om de patienter, der er i behandling med SSRI, fortsat har behov for det,« siger Marlene Øhrberg Kragh.

Hun udelukker dog, at man kan udskrive placebo til patienter, selvom det nye studie viser, at virkningen ikke er ringere end SSRI-medicinens.

»Vi kan ikke etisk forsvare at tilbyde en behandling, der ikke er en reel behandling. Patienten skal jo også inddrages i valget om behandlingen og informeres om, hvilken behandling de får, så placebo kan vi ikke gå ud at tilbyde,« slutter hun.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk